Bylinky v kuchyni

Ak ste si s nami pestovali bylinky na balkóne, zaručene už máte nejakú tú úrodu. teraz prišiel čas ju ochutnať..

Bylinková polievka – pre zajaca? Nie, pre fajnšmekra!

  1. Hrsť bylín (cesnak medvedí, žihľava, šťaveľ, skorocel, lipkavec, hadovník – kombinujte, overujte!) (hint: lepšie budú len listy a mäkké časti) opražíme na masle a troške soli spolu so zemiakom nakrájaným na kocky.
  2. Zalejeme malým množstvom vody a varíme na miernom ohni 20 minút.
  3. Pridáme 1-2 PL sladkej smotany a rozmixujeme.
  4. Ochutíme a ochutnáme 🙂

Bylinková soľ na nízky tlak a dobrú chuť 🙂

Na 500g tejto stredomorskej soli potrebujeme:

  • 400g morskej soli
  • 20g zo všetkého (v sušenom stave): oregano, tymián, saturejka, bazalka
  • 10g zo všetkého (v sušenom stave): kôpor, majorán, feniklový plod

– fenikel rozdrvíme v mažiari, bylinky medzi prstami a premiešame so soľou, následne po častiach podrvíme v mažiari až sa soľ sfarbí na zeleno

Pesto a presto!

  • 120g čerstvej bazalky (skúsiť môžete aj rukolu, petržlen, medvedí cesnak..) nakrájanej na drobno
  • 150 ml olivového oleja
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 50g parmezánu
  • 50g slnečnicových semien (alebo vlašské, kešu, píniové oriešky..) opražené na sucho
  • cca 10g soli
  • šťava z 1/2 citróna
    • Všetko spolu zmiešame a zmixujeme na kašu.
    • Používame do cestovín, šalátov, na hrianky, na dochutenie polievok (napr. na vrch paradajkovej – mňam!).
    • Skladujeme max mesiac v chladničke, v uzavretých pohároch a zaliate cez povrch olivovým olejom.

Žihľavová omeleta

  1. 200g žihľavových listov prevaríme v slanej vode, necháme okvapkať a nakrájame.
  2. Zmiešame s 5 vajciami, 1KL oregana, štipkou soli a šunkou/slaninkou/tlačenkou.
  3. Omeletu osmažíme a podávame..

Bazový šampus

  1. Vyberieme veľkú nádobu a v 4l vriacej vody rozpustíme 700g cukru, dolejeme to studenou vodou do 6l.
  2. Pridáme 2 PL vínneho octu, šťavu zo 4 citrónov a nastrúhanú kôru z nich (ideálne chemicky neošeternú).
  3. Pridáme umyté bazové kvety bez stoniek (20ks cca) a zakryjeme utierkou na 2 dni.
  4. Na povrchu máme penu (ak nie, niečo je zle 🙂 ), pridáme štipku vínnych kvasiniek a necháme fermentovať ďalšie 4 dni.
  5. Prelejeme do fliaš 🙂 a pijeme s rozumom..

Bylinkové maslo

  • 250g maslo
  • 3 hrste byliniek (medvedí cesnak, bazalka, rozmarín, pažítka .. podľa možností a chuti)
  • soľ
    • Maslo necháme pustiť pri izbovej teplote, bylinky nakrájame na drobno a všetko spolu dobre premiešame.
    • Vložíme do papiera na pečenie a vytvarujeme si valček.
    • Vhodné je na chlieb, ryby, mäso, zeleninu…

Bylinky v kuchyni to je zaručená chuť a kvalita v jednom.

A inak.. pokiaľ Vám chýba niektorá bylinka do zmesi, pokojne ju vynechajte alebo nahraďte 🙂 .

Dobrú chuť praje,

Vaše Omnio

 

Komentáre