Šípky recepty a použitie – aktuálny zdroj vitamínov

šípky recepty, olej, lúhovanie

Šípkový plod obsahuje 2-6 % vitamínu C (keď počas druhej svetovej vojny nebolo v severnej Európe dostať citrusy, zaručovali denný prísun vitamínu C práve šípky!). OK, to vieme, ale šípka má aj vitamíny K, B1 (tiamín), B2 (riboflavín) a semená aj vitamín E. Práve vďaka obsahu ďalších cenných látok sa nemožno vitamínom C v plodoch šípky predávkovať (čo u kupovaného vitamínu neplatí!).

Dobre, má vitamíny, ale aké má účinky?

  • vnútorne: doplnenie vitamínu C (ďalšie obsahové látky zvyšujú jeho účinnosť oproti syntetickému), močopudný, žlčopudný, posilňujúci, sťahujúci (na pleť aj proti hnačke), hojivý účinok, zvyšuje vstrebávanie železa z jeho zdrojov a podporuje správnu funkciu kapilár
  • na pleť: urýchľuje hojenie, zosvetluje, vyhladzuje a posilňuje (tu hovoríme o čerstvých/mrazených plodoch)

Že ju chcete? Páči sa:

Zber: august – september (my sme boli minulý týždeň, takže ak Vám susedia zvýšia, tak aj október), ale ideálne do prvých mrazov (to, že mráz zvyšuje obsah vitamínu C, asi nebude úplne pravda). Ak by to niekoho napadlo, samozrejme nezbierame po daždi alebo dobrodruhovia počas dažďa.

Sušenie: Po prebratí sušíme zdravé plody voľne ( sieťka alebo plech vystlaný papierom) ale zakryté pred prachom (tiež papierom). Môžeme ich aj prerezať na polky, urýchlime tak sušenie. Dobre vysušené plody sú tmavočervené a suché aj vo vnútri – drobia sa pri stlačení.

Šípky recepty

odvar :

  1. 1 a 1/2lyžice rozdrvených suchých plodov na 200ml vody
  2. varíme 3 minúty,
  3. dávka je 2-5 deci denne

čaj so zachovaným vitamínom C:

  1. rozdrvené plody necháme hodinu stáť vo vode (studenej)
  2. zohrejeme pred bod varu
  3. necháme 15 minúť odstáť

sirup:

  1. šípky:voda:cukor = (2:4:3) a citrónová šťava
  2. plody umyjeme
  3. rozmixujeme
  4. zalejeme vodou
  5. necháme deň odstáť
  6. zohrejeme (nevaríme, chceme vitamíny)
  7. precedíme (cez plátno)
  8. pridáme cukor a citrónovú šťavu podľa chuti
  9. skladujeme v chlade

olej:

  1. šípky zalejeme olejom tak, aby boli prekryté (znížime tak pravdepodobnosť plesní)
  2. necháme mesiac stáť pri izbovej teplote ale nie na priamom slnku
  3. čo najčastejšie pretrepávame
  4. po mesiaci precedíme cez plátno

(vhodný je na zrelú či suchú pleť a na hojenie, taktiež za vyskúšanie stojí pri ekzematickej, či ľahko aknóznej pleti – áno je aj na vrásky aj na akné aj keď skôr na fázu hojenia)

maska:

  1. z čerstvých plodov vytlačíme dužinu bez jadierok tak, že stlačíme stranu šípky s čiernym terčíkom (táto maska sa dá spraviť len z ozaj macatých šípok)
  2. zmiešame s kvalitným olejom (napr. jojobový ale aj olivový sa počíta)
  3. necháme 15 minút pôsobiť

(nie je vhodné na citlivú pleť – veľa vitamínu C môže štípať)

 

Tak čo máte ich už doma?

Vaše Omnio 🙂

Zdieľať:

Pridaj komentár