Domov Prírodná lekáreňLiečivé bylinky ABC Mäta pieporná – zber, spracovanie, použitie a top recepty

Mäta pieporná – zber, spracovanie, použitie a top recepty

od Omnio
mäta pieporná

Mäta pieporná – zber

Každý si pod mätou rastúcou v prírode predstaví rovno mätu piepornú, ktorá má pre ňu charakteristickú najsilnejšiu mentolovú vôňu. Zbierame však aj menej výraznú mätu vodnú, ktorá však neobsahuje mentol. Zbierame list alebo celú vňať tesne pred kvitnutím, viac krát za rok. Vyberáme len tie najstaršie listy, ktoré obsahujú najmenšie množstvo nežiadúcich látok.

Mäta pieporná – spracovanie

Sušíme do 35°C (kvôli siliciam) a uchovávame poriadne uzavretú pred vzduchom i slnkom. Dlhé skladovanie drogu znehodnocuje (stráca silice a teda aj arómu, ktorú jej dávajú). Inak podobne je na tom aj napr. medovka alebo bazalka.

Mäta pieporná – použitie

Práve silica – mentol je hlavná účinná látka mäty piepornej.

  • Pôsobí proti baktériám i vírusom na koži a slizniciach.
  • Prostredníctvom chladivého účinku pomáha od svrbenia, pálenia, podráždenia či slabšej bolesti.
  • V lekárni je ešte aj dnes využívaný do mazaní proti bolesti či do nosovej masti.
  • Protizápalový a chladivý účinok mäty môžeme využiť pri rôznych (aj infekčných) kožných ochoreniach, zápaloch (vrátane nosa, ústnej dutiny či hrdla).
  • Mentol nie je vnútorne vhodný pre deti do 6 rokov (niektoré zdroje uvádzajú až 8), nakoľko u nich môže stimulovať dýchacie cesty až tak, že môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním.

Účinkami mentolu sa mäta pieporná líši od ostatných liečivých druhov mäty, ďalšie účinky sú podobné u všetkých.

  • Mäta pomáha pri tráviacich ťažkostiach, pri pocite plného žalúdka, nevoľnosti alebo plynatosti.
  • Podporuje aj tvorbu a vylučovanie žlče a iných tráviacich štiav, čo dotvára obraz toho, ako môže mäta pomôcť pri trávení, či nechutenstve.
  • Pomáha aj pri zápale močových ciest.
  • V ľudovom liečiteľstve sa používa aj na zlepšenie nálady, zníženie nervozity či bolesť hlavy.
  • Vôňou ale i účinkom zvnútra pôsobí jemne povzbudzujúco a podľa najnovších výskumov dokonca znižuje krvný tlak.

Mäta nie je vhodná pri refluxe, pri vredoch a pri žlčníkových kameňoch, kde hrozí ich pohyb a upchatie žlčových ciest. Pri vysokom požití mladých lístkov mäty (ktoré ale nezbierame) hrozia kŕče podobné epileptickým a/alebo poškodenie pečene.

Nežiadúce účinky sú alergia (najmä na mentol), podráždenie očí, nevoľnosť a bolesť hlavy (áno, vidím ten paradox). Podobne sa prejavuje aj intoxikácia vysokou dávkou mentolu alebo mätovej silice.

Zbierka receptov z mäty piepornej

Tinktúra

Mäta pieporná

  1. Pripravíme ti alkoholovú tinktúru z čerstvej alebo sušenej mäty.
  2.  Užívame 30 – 50 kvapiek 2-5x denne (maximálne 5g v jednej dávke).

Mätová aromatická voda

Vyrobíme si ju podľa návodu na kvetovú vodu.

Môžeme ju užívať aj vnútorne, 1-3 KL denne u detí a u dospelých niekoľko krát denne 1 PL. Podobne ako čaj pomôže na záhu či trávenie.

Alebo ju môžeme použiť ako pleťovú vodu v spreji na ochladenie pokožky alebo ako ústnu vodu s liečivým účinkom na ústnu dutinu.

Guľôčka na bolesť hlavy (ale aj po uštipnutí hmyzom)

  • 10 ml 40% alkoholu
  • 1 ml / 40 gtt mätovej silice
  • roll-on fľaštička

Uvedené zmiešame a nalejeme do fľaštičky. Používame podľa potreby alebo v 15 minútových intervaloch. Natierame na šiju, čelo alebo spánky. Očiam sa snažíme vyhnúť. Doba použitia je cca rok.

Čistiaca maska – mätová čokoláda

  • 1 a 1/2 PL kakaa
  • 1 PL bieleho kaolínu
  • 10 g sušených mätových listov podrvených na prášok
  • 50 ml kokosového oleja
  1. Suché ingrediencie zmiešame.
  2. Za stáleho miešania pridávame olej, kým nevznikne kaša.
  3. Nanesieme a necháme pôsobiť max 20 minút.
  4. Skladovať túto masku môžeme v chladničke po dobu 6 mesiacov.

Zápar

  • 1KL listu alebo 2 KL vňate na 1 šálku vody.
  • Varíme 10 minút.
  • Pijeme 3x denne pred jedlom na zvýšenie chute do jedla alebo po jedle na zlepšenie trávenia.

Zápar na výplach ústnej dutiny alebo hrdla

  • sušená mäta
  • sušený rumanček
  • sušený list šalvie
  • sušený list orecha
  • sušený myší chvost

Pripravíme si zmes 1:1 z uvedených byliniek, ktoré sú pre nás dostupné. Skladujeme maximálne 1 rok. Zápar pripravujeme z 1 PL zmesi bylín a 2 a 1/2 dlc vody, varíme 10 minút.

Zápar na bolesť hlavy

  • 40 g mäty
  • 40 g túžobníka
  • 20 g vŕby

1 KL na šálku vody, varíme 10 minút. Pijeme viac krát denne pri tenzných bolestiach hlavy.

Čaj proti nevoľnosti

  • 25 g sušeného rumančeka
  • 25 g sušenej mäty
  • 25 g sušeného zázvoru

Zmiešame, takáto zmes nám vydrží rok. 1 KL na šálku vody, lúhujeme 15 min a pijeme 4-5x denne.

Čaj na trávenie

  • 30 g sušenej pomarančovej kôry a feniklu
  • 20 g sušenej medovky a mäty

1 PL zmesi rozdrvíme v mažiari a zalejeme 250 ml horúcej vody, lúhujeme 10 minút. Pijeme 3 šálky denne alebo podľa potreby.

Čaj na chrípku a kašeľ

  • 25 g sušenej bazy
  • 25 g sušenej mäty
  • 25 g sušeného rebríčka

Zmiešame. Takáto zmes nám vydrží rok. Použijeme 2-3 KL na šálku vody, lúhujeme 5 min a pijeme podľa chuti hneď pri nástupe ochorenia.

Silica

  • Vnútorne užívame 1-4 kvapky podľa potreby.
  • Zvonka sa lokálne nemusí riediť, na väčšie plochy odporúčam riedenie na 1-5% s nosným olejom.

MOHLO BY ŤA BAVIŤ