Domov Prírodná lekáreňDomáca liečba Púpava lekárska a 10 top nápadov na jej využitie

Púpava lekárska a 10 top nápadov na jej využitie

od Omnio

Keď som písala tento článok, zaujal ma český ľudový názov púpavy – bylina čúravá. Pekne vystihuje jeden z jej účinkov. Zaujímavé je, že mágia púpave pripisuje vďaka močopudnému účinku postavenie afrodiziaka.

Púpava – zber a spracovanie

Zbierame najmä listy a púčiky (marec, apríl) a koreň (september, október, prípadne pred prvými pukmi aj na jar). Využitie však nájdeme aj pre kvet. Koreň sušíme ideálne pri 40°C, kým pri prelomení neprestane tiecť šťava.

Púpava – využitie v liečiteľstve:

  • horké látky obsiahnuté v púpave zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla;
  • púpava podporuje nie len vylučovanie žalúdočnej šťavy, ale i tvorbu a vylučovanie žlče;
  • pokiaľ užívate lieky (alebo si radi vypijete), púpava naštartuje činnosť pečene;
  • dá do poriadku aj vylučovanie moču a stolice;
  • o púpave sa dá povedať, že je skutočná jarná bylinka a pomôže naštartovať metabolizmus celého organizmu;
  • pre diabetikov, môže byť zaujímavý obsah inulínu v koreni (až 25%). Inulín je rozpustná vláknina, prospešná črevnému zdraviu so sladkou chuťou;
  • púpava nájde svoje využitie i zvonka. Mliečnu šťavu môžeme použiť na bradavice. Okrem toho bieli aj škvrny a pehy na koži. Kúpeľ pomôže opuchnutým nohám a kŕčovým žilám. Odvar z koreňov môžeme po vychladnutí použiť ako tonizujúcu pleťovú vodu, ktorá zjednocuje farbu pokožky;
  • v kuchyni môžeme využiť:
    • na jar mladé listy či púčiky ako šalát (s rovnakým obsahom vitamínu C ako pravý šalát);
      • púčiky aj ako nepravé kapary v octe;
    • v zime môžeme nechať vyklíčiť listové srdiečka.

Na čo si dať pozor?

  • Neobsahuje toxické látky a pokiaľ nedôjde k zámene (napr. u mladých listov), môžeme ju považovať na úplne bezpečnú aj na bežnú konzumáciu.
  • Je tu možnosť kontaktnej alergie na mliečnu šťavu a podráždeniu žalúdka pri predávkovaní (maximálna denná dávka sušeného koreňa či vňate je 8 g).

Púpava – recepty na vnútorné liečivé použitie

Odvar zo sušeného koreňa

  1. 1 g / 1 KL (kávovú lyžičku) až 1 PL (polievkovú lyžičku) zalejeme 1 šálkou horúcej vody
  2. 30 min lúhujeme

Zápar zo sušeného koreňa

  1. 1 PL na 1 a 1/2 pohára vody;
  2. varíme 10 min;
  3. užíva sa 1/2 pohára 2-3 x denne.

Šťava z koreňa

  1. Nazbierané korene odšťavíme;
  2. užívame 30 – 50 kvapiek rozpustených v kalíšku vody 2 -4 x denne pred jedlom.

Púpava – využitie v kuchyni

Šalát z listov

Listy zalejeme vlažnou slanou vodou a necháme 30 min postáť, stratí sa tak nepríjemná horká chuť. Táto horká chuť je výraznejšie zhruba od júna. Ďalej postupujeme podľa chuti.

Falošné kapary z púčikov

  1. Nerozvité púčiky poriadne nasolíme;
  2. necháme odležať;
  3. opláchneme;
  4. vlhké vrstvíme do pohára a každú vrstvu zasypeme soľou;
  5. takto necháme aspoň týždeň dobre uzavreté v chladničke;
  6. ľahko opláchneme a zalejeme horúcim octom;
  7. môžeme dochutiť horčicou alebo korením;
  8. dobre uzavreté necháme týždeň odležať pri izbovej teplote;
  9. skladujeme v chladničke.

Káva z koreňov

  1. Očistené korene necháme hodinu odstáť vo vode (na zbavenie sa horkosti);
  2. nakrájame (s jemnosťou krájania sa odporúčam pohrať, nájsť pre vás najchutnejšiu verziu) a poriadne osušíme;
  3. ozaj suché pražíme v hrnci na miernom ohni až kým nebudú karamelovej farby a príjemnej vône;
  4. pomelieme podobne ako kávu (do stroja na zrnkovú kávu by som ich radšej nedávala);
  5. podávame podobne ako mletú kávu, 1 KL na 1 dcl vody by mohla stačiť (maximálne však 8 g denne).

Púpavový med

Potrebujeme:

  • 300 g púpavových kvetov (cca 250 – 260 kusov),
  • 1 kg cukru,
  • citrón (ideálne bio, keďže ho použijeme aj s kôrou),
  • 1 l vody.
      1. Púpavové kvety (ideálne neumyté, ak si to môžete dovoliť) oddelíme od zvyškov stoniek;
      2. pridáme citrón nakrájaný na plátky a zalejeme vodou;
      3. necháme 2 hodiny lúhovať (bez ohrevu);
      4. potom zmes necháme zovrieť, hneď odstavíme a necháme odstáť 24 hodín;
      5. precedíme cez gázu alebo látku, ktorá nepúšťa (farbu ani nitky) do čistého hrnca (tu už dbáme na vysokú hygienu). Skúsime vyžmýkať a vytlačiť všetku tekutinu;
      6. do tekutiny pridáme cukor a varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni (len jemné bublanie). Sirup (áno, volá sa to med, ale z hľadiska liekovej formy je to sirup, pani magistra) bude pekne hustnúť a trošku stmavne;
      7. naberieme do vyhriatych pohárov, poriadne uzavrieme, postavíme hore dnom a zabalené v deke necháme vychladnúť do ďalšieho dňa.

Niekto si povie, že je to len cukor vo vode a nie med. Pridaním púpavy sme však zvýšili nutričnú hodnotu a k medu sme sa oproti cukru o málinko priblížili.

Púpavový ocot

  1. 3 hrste koreňov a listov púpavy na hrubo posekáme;
  2. dáme do pohára s vekom;
  3. zalejeme 625 ml jablčného octu;
  4. necháme 6 týždňov na chladnom a tmavom mieste (občas pri spomienke na tento proces prídeme pohár pretriasť);
  5. precedíme cez látku alebo gázu;
  6. používame na ochutenie jedál.

Každá PL môže obsahovať až 175 mg vápnika (asi ako 1 a 1/2 dcl mlieka). Pri dobrom skladovaní, vydrží takýto ocot 2 roky.

Iné využitie v kuchyni

Púpavové listy možno pripraviť aj na spôsob špenátu, pridať do polievky, vajíčok alebo bylinkového tvarohu.

Koreň možno čerstvý nastrúhať k zelenine alebo do šalátu.

Púpava – vonkajšie liečivé použitie

Šťava na bradavice

Mliečnu šťavu môžeme použiť na bradavice – 3x denne priamo zo stonky (podľa starých bylinkárok je táto kúra najúčinnejšia pri ubúdajúcom mesiaci).

 

NOVINKY A BONUSOVÝ OBSAH PRIAMO NA MAIL?

Nespamujem! Prečítaj si informácie o ochrane súkromia.

MOHLO BY ŤA BAVIŤ