Keď som písala tento článok, zaujal ma český ľudový názov púpavy – bylina čúravá. Pekne vystihuje jeden z jej účinkov. Zaujímavé je, že mágia púpave pripisuje vďaka močopudnému účinku postavenie afrodiziaka.
Púpava – zber a spracovanie
Zbierame najmä listy a púčiky (marec, apríl) a koreň (september, október, prípadne pred prvými pukmi aj na jar). Využitie však nájdeme aj pre kvet. Koreň sušíme ideálne pri 40°C, kým pri prelomení neprestane tiecť šťava.
Púpava – využitie v liečiteľstve:
- horké látky obsiahnuté v púpave zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla;
- púpava podporuje nie len vylučovanie žalúdočnej šťavy, ale i tvorbu a vylučovanie žlče;
- pokiaľ užívate lieky (alebo si radi vypijete), púpava naštartuje činnosť pečene;
- dá do poriadku aj vylučovanie moču a stolice;
- o púpave sa dá povedať, že je skutočná jarná bylinka a pomôže naštartovať metabolizmus celého organizmu;
- pre diabetikov, môže byť zaujímavý obsah inulínu v koreni (až 25%). Inulín je rozpustná vláknina, prospešná črevnému zdraviu so sladkou chuťou;
- púpava nájde svoje využitie i zvonka. Mliečnu šťavu môžeme použiť na bradavice. Okrem toho bieli aj škvrny a pehy na koži. Kúpeľ pomôže opuchnutým nohám a kŕčovým žilám. Odvar z koreňov môžeme po vychladnutí použiť ako tonizujúcu pleťovú vodu, ktorá zjednocuje farbu pokožky;
- v kuchyni môžeme využiť:
- na jar mladé listy či púčiky ako šalát (s rovnakým obsahom vitamínu C ako pravý šalát);
- púčiky aj ako nepravé kapary v octe;
- v zime môžeme nechať vyklíčiť listové srdiečka.
- na jar mladé listy či púčiky ako šalát (s rovnakým obsahom vitamínu C ako pravý šalát);
Na čo si dať pozor?
- Neobsahuje toxické látky a pokiaľ nedôjde k zámene (napr. u mladých listov), môžeme ju považovať na úplne bezpečnú aj na bežnú konzumáciu.
- Je tu možnosť kontaktnej alergie na mliečnu šťavu a podráždeniu žalúdka pri predávkovaní (maximálna denná dávka sušeného koreňa či vňate je 8 g).
Púpava – recepty na vnútorné liečivé použitie
Odvar zo sušeného koreňa
- 1 g / 1 KL (kávovú lyžičku) až 1 PL (polievkovú lyžičku) zalejeme 1 šálkou horúcej vody
- 30 min lúhujeme
Zápar zo sušeného koreňa
- 1 PL na 1 a 1/2 pohára vody;
- varíme 10 min;
- užíva sa 1/2 pohára 2-3 x denne.
Šťava z koreňa
- Nazbierané korene odšťavíme;
- užívame 30 – 50 kvapiek rozpustených v kalíšku vody 2 -4 x denne pred jedlom.
Púpava – využitie v kuchyni
Šalát z listov
Listy zalejeme vlažnou slanou vodou a necháme 30 min postáť, stratí sa tak nepríjemná horká chuť. Táto horká chuť je výraznejšie zhruba od júna. Ďalej postupujeme podľa chuti.
Falošné kapary z púčikov
- Nerozvité púčiky poriadne nasolíme;
- necháme odležať;
- opláchneme;
- vlhké vrstvíme do pohára a každú vrstvu zasypeme soľou;
- takto necháme aspoň týždeň dobre uzavreté v chladničke;
- ľahko opláchneme a zalejeme horúcim octom;
- môžeme dochutiť horčicou alebo korením;
- dobre uzavreté necháme týždeň odležať pri izbovej teplote;
- skladujeme v chladničke.
Káva z koreňov
- Očistené korene necháme hodinu odstáť vo vode (na zbavenie sa horkosti);
- nakrájame (s jemnosťou krájania sa odporúčam pohrať, nájsť pre vás najchutnejšiu verziu) a poriadne osušíme;
- ozaj suché pražíme v hrnci na miernom ohni až kým nebudú karamelovej farby a príjemnej vône;
- pomelieme podobne ako kávu (do stroja na zrnkovú kávu by som ich radšej nedávala);
- podávame podobne ako mletú kávu, 1 KL na 1 dcl vody by mohla stačiť (maximálne však 8 g denne).
Púpavový med
Potrebujeme:
- 300 g púpavových kvetov (cca 250 – 260 kusov),
- 1 kg cukru,
- citrón (ideálne bio, keďže ho použijeme aj s kôrou),
- 1 l vody.
-
-
- Púpavové kvety (ideálne neumyté, ak si to môžete dovoliť) oddelíme od zvyškov stoniek;
- pridáme citrón nakrájaný na plátky a zalejeme vodou;
- necháme 2 hodiny lúhovať (bez ohrevu);
- potom zmes necháme zovrieť, hneď odstavíme a necháme odstáť 24 hodín;
- precedíme cez gázu alebo látku, ktorá nepúšťa (farbu ani nitky) do čistého hrnca (tu už dbáme na vysokú hygienu). Skúsime vyžmýkať a vytlačiť všetku tekutinu;
- do tekutiny pridáme cukor a varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni (len jemné bublanie). Sirup (áno, volá sa to med, ale z hľadiska liekovej formy je to sirup, pani magistra) bude pekne hustnúť a trošku stmavne;
- naberieme do vyhriatych pohárov, poriadne uzavrieme, postavíme hore dnom a zabalené v deke necháme vychladnúť do ďalšieho dňa.
-
Niekto si povie, že je to len cukor vo vode a nie med. Pridaním púpavy sme však zvýšili nutričnú hodnotu a k medu sme sa oproti cukru o málinko priblížili.
Púpavový ocot
- 3 hrste koreňov a listov púpavy na hrubo posekáme;
- dáme do pohára s vekom;
- zalejeme 625 ml jablčného octu;
- necháme 6 týždňov na chladnom a tmavom mieste (občas pri spomienke na tento proces prídeme pohár pretriasť);
- precedíme cez látku alebo gázu;
- používame na ochutenie jedál.
Každá PL môže obsahovať až 175 mg vápnika (asi ako 1 a 1/2 dcl mlieka). Pri dobrom skladovaní, vydrží takýto ocot 2 roky.
Iné využitie v kuchyni
Púpavové listy možno pripraviť aj na spôsob špenátu, pridať do polievky, vajíčok alebo bylinkového tvarohu.
Koreň možno čerstvý nastrúhať k zelenine alebo do šalátu.
Púpava – vonkajšie liečivé použitie
Šťava na bradavice
Mliečnu šťavu môžeme použiť na bradavice – 3x denne priamo zo stonky (podľa starých bylinkárok je táto kúra najúčinnejšia pri ubúdajúcom mesiaci).