Bylinky, DIY (vyrob si) Bylinky v kuchyni Ak ste si s nami pestovali bylinky na balkóne, zaručene už máte nejakú tú úrodu. teraz prišiel čas ju ochutnať.. Bylinková polievka – pre zajaca? Nie, pre fajnšmekra! Hrsť bylín (cesnak medvedí, žihľava, šťaveľ, skorocel, lipkavec, hadovník – kombinujte, overujte!) (hint: lepšie budú len listy a mäkké časti) opražíme na masle a troške soli spolu so zemiakom nakrájaným na kocky. Zalejeme malým množstvom vody a varíme na miernom ohni 20 minút. Pridáme 1-2 PL sladkej smotany a rozmixujeme. Ochutíme a ochutnáme 🙂 Bylinková soľ na nízky tlak a dobrú chuť 🙂 Na 500 g tejto stredomorskej soli potrebujeme: 400 g morskej soli 20 g zo všetkého (v sušenom stave): oregano, tymián, saturejka, bazalka 10 g zo všetkého (v sušenom stave): kôpor, majorán, feniklový plod – fenikel rozdrvíme v mažiari, bylinky medzi prstami a premiešame so soľou, následne po častiach podrvíme v mažiari až sa soľ sfarbí na zeleno Pesto a presto! 120 g čerstvej bazalky (skúsiť môžete aj rukolu, petržlen, medvedí cesnak..) nakrájanej na drobno 150 ml olivového oleja 2 pretlačené strúčiky cesnaku 50 g parmezánu 50 g slnečnicových semien (alebo vlašské, kešu, píniové oriešky..) opražené na sucho cca 10 g soli šťava z 1/2 citróna Všetko spolu zmiešame a zmixujeme na kašu. Používame do cestovín, šalátov, na hrianky, na dochutenie polievok (napr. na vrch paradajkovej – mňam!). Skladujeme max mesiac v chladničke, v uzavretých pohároch a zaliate cez povrch olivovým olejom. Žihľavová omeleta 200 g žihľavových listov prevaríme v slanej vode, necháme okvapkať a nakrájame. Zmiešame s 5 vajciami, 1 KL oregana, štipkou soli a šunkou/slaninkou/tlačenkou. Omeletu osmažíme a podávame. Bazový šampus Vyberieme veľkú nádobu a v 4 l vriacej vody rozpustíme 700 g cukru, dolejeme to studenou vodou do 6 l. Pridáme 2 PL vínneho octu, šťavu zo 4 citrónov a nastrúhanú kôru z nich (ideálne chemicky neošeternú). Pridáme umyté bazové kvety bez stoniek (20 ks cca) a zakryjeme utierkou na 2 dni. Na povrchu máme penu (ak nie, niečo je zle 🙂 ), pridáme štipku vínnych kvasiniek a necháme fermentovať ďalšie 4 dni. Prelejeme do fliaš 🙂 a pijeme s rozumom… Bylinkové maslo 250 g maslo 3 hrste byliniek (medvedí cesnak, bazalka, rozmarín, pažítka .. podľa možností a chuti) soľ Maslo necháme pustiť pri izbovej teplote, bylinky nakrájame na drobno a všetko spolu dobre premiešame. Vložíme do papiera na pečenie a vytvarujeme si valček. Vhodné je na chlieb, ryby, mäso, zeleninu… Bylinky v kuchyni to je zaručená chuť a kvalita v jednom. A inak… pokiaľ Vám chýba niektorá bylinka do zmesi, pokojne ju vynechajte alebo nahraďte 🙂 . Dobrú chuť praje, Vaše Omnio Zdieľaj / ulož si to:FacebookPinterestTwitteremailPrint bazabazalkabazový kvetbylinková polievkabylinková soľbylinkové maslocitrónfeniklový plodhadovníkkôporlipkavecmajoránmedvedí cesnakoreganopažítkapetržlenrozmarínrukolašampanskésaturejkaskorocelšťaveltymiánžihľava Previous post Domáca kvetová voda, zosvetľujúci sprej na vlasy a ďaľšie vychytávky z prírody Next post Bylinková lekárnička na najčastejšie zdravotné problémy Podbeľ liečivý – prvá bylinka roka, ako ho využiť a na čo si dať pozorDomáci peeling z kávy, soli, cukru či maku – receptyRumanček kamilkový – top bylinka kozmetiky