Domov Jedlá záhrada Bylinky do kuchyne – základné recepty s bylinkami

Bylinky do kuchyne – základné recepty s bylinkami

od Omnio
Bylinky v kuchyni

Využitie byliniek v kuchyni je skutočne široké a plné prekvapujúcich kombinácii. V tomto článku nájdete základné recepty s bylinkami, ktoré zachutia každému. Berte bylinky do kuchyne, ideme na to…

Keď prídu bylinky do kuchyne ako prvé vznikne BYLINKOVÉ MASLO!

Toto je najviac! Spolu s bylinkovou soľou je bylinkové maslo jedna z vecí, ktoré mám v zásobe a používam ich do rôznych jedál.

  • 250 g masla
  • 3 hrste byliniek (medvedí cesnak, bazalka, rozmarín, pažítka .. bez obmedzení)
  • soľ
    1. maslo necháme pustiť pri izbovej teplote, bylinky nakrájame alebo nasekáme v mixéry na drobno a postupne vmiešame do pusteného masla
    2. vložíme do papiera na pečenie, vytvarujeme valček a necháme v chladničke aspoň pol dňa (maslo tak prejde chuťami byliniek)
    3. toto maslo z byliniek je vhodné na pečivo ale i na ochutenie ďalších jedál (na zemiaky, do pečenia, do polievok)

Domáca bylinková soľ – recept

bylinky do kuchynePostup je odlišný pri sušených a čerstvých bylinkách…

Bylinková soľ z čerstvých byliniek

  • 2 šálky byliniek (zbavené stoniek, tie sú trochu horké)
  • pol šálky soli
    1. zmixujeme, ale nie úplne na drobno, aby nám bylinky nepustili veľa šťavy
    2. takto vlastne bylinky zakonzervujeme, nádobu dobre vzduchotesne uzavrieme a spotrebujeme do niekoľkých týždňov (pokiaľ chceme takúto soľ skladovať dlhšie, odporúčam bylinkovú soľ v tenkej vrstve vysušiť – chuť však bude o čosi slabšia)

Bylinková soľ zo sušených byliniek

  1. dobre vysušené bylinky podrvíme na čo najjemnejšie v mixéry alebo mažiari a postupne primiešavame soľ, až kým nám bude chuťovo vyhovovať pomer soli a byliniek
  2. skladujeme maximálne rok

Aké bylinky sú vhodné do bylinkovej soli?

  • bylinky, ktorých môžete dať pokojne viac: oregáno, tymian, saturejka, rozmarín, bazalka…
  • bylinky, s ktorými môžete šetriť: kôpor, majorán, feniklový plod, petržlen, šalvia, ligurček…
  • ďalšie možné príchute: cibuľa a cesnak (záleží od chute, vraví sa, že narúšajú chuť byliniek) alebo rôzne na sucho opražené semienka (sezam, celý mak, slnečnica, chia)

Tajný tip: Presne takto isto, si môžete vyrobiť bylinkovú soľ do kúpeľa. Stačí pridať levanduľu, nechtík, materinu dúšku, tymian, rumanček či rozmarín a tesne pred kúpeľom ako bonus kvapnúť obľúbený éterický olej.

Bylinkový cukor

Postup je v podstate rovnaký ako u bylinkovej soli, voľba byliniek je však vzhľadom na sladkú chuť iná. Odporúčam vyskúšať žihľavu, mätu, levanduľu či medovku, ale zaujímavá je i šalvia, ďatelina a ďalšie bylinky.

Bylinkové pesto – olej, bylinky, syr a cesnak – mňam!

  • bylinky do kuchyne120 g čerstvých byliniek (bazalka, rukola, petržlen, medvedí cesnak, kozonoha, púpava, mrkvová vňať…)
  • 150 ml olivového oleja
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 50 g parmezánu
  • 50 g semienok alebo orieškov (slnečnicové semienka, vlašské, kešu, píniové či oriešky…) opražené na sucho
  • cca 10 g soli
  • šťava z 1/2 citróna
    1. všetko spolu zmiešame a zmixujeme na kašu
    2. používame do cestovín, šalátov, na hrianky, na dochutenie rizota, šalátov či polievok (napr. na vrch paradajkovej – milujem)
    3. skladujeme maximálne mesiac v chladničke – v uzavretých pohároch a zaliate cez povrch olivovým olejom

Zaradiť bylinky do jedálnička je v dnešnej dobe nekvalitných potravín a chémie všade okolo nás priam nevyhnutnosť. Budem rada, ak niektoré (alebo ešte lepšie všetky) recepty vyskúšate a dáte mi vedieť, čo vám chutilo najviac.

Klára L.

NOVINKY A BONUSOVÝ OBSAH PRIAMO NA MAIL?

Nespamujem! Prečítaj si informácie o ochrane súkromia.

MOHLO BY ŤA BAVIŤ