1,3K
Ak ste si s nami pestovali bylinky na balkóne, zaručene už máte nejakú tú úrodu. teraz prišiel čas ju ochutnať..
Bylinková polievka – pre zajaca? Nie, pre fajnšmekra!
- Hrsť bylín (cesnak medvedí, žihľava, šťaveľ, skorocel, lipkavec, hadovník – kombinujte, overujte!) (hint: lepšie budú len listy a mäkké časti) opražíme na masle a troške soli spolu so zemiakom nakrájaným na kocky.
- Zalejeme malým množstvom vody a varíme na miernom ohni 20 minút.
- Pridáme 1-2 PL sladkej smotany a rozmixujeme.
- Ochutíme a ochutnáme 🙂
Bylinková soľ na nízky tlak a dobrú chuť 🙂
Na 500 g tejto stredomorskej soli potrebujeme:
- 400 g morskej soli
- 20 g zo všetkého (v sušenom stave): oregano, tymián, saturejka, bazalka
- 10 g zo všetkého (v sušenom stave): kôpor, majorán, feniklový plod
– fenikel rozdrvíme v mažiari, bylinky medzi prstami a premiešame so soľou, následne po častiach podrvíme v mažiari až sa soľ sfarbí na zeleno
Pesto a presto!
- 120 g čerstvej bazalky (skúsiť môžete aj rukolu, petržlen, medvedí cesnak..) nakrájanej na drobno
- 150 ml olivového oleja
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku
- 50 g parmezánu
- 50 g slnečnicových semien (alebo vlašské, kešu, píniové oriešky..) opražené na sucho
- cca 10 g soli
- šťava z 1/2 citróna
- Všetko spolu zmiešame a zmixujeme na kašu.
- Používame do cestovín, šalátov, na hrianky, na dochutenie polievok (napr. na vrch paradajkovej – mňam!).
- Skladujeme max mesiac v chladničke, v uzavretých pohároch a zaliate cez povrch olivovým olejom.
Žihľavová omeleta
- 200 g žihľavových listov prevaríme v slanej vode, necháme okvapkať a nakrájame.
- Zmiešame s 5 vajciami, 1 KL oregana, štipkou soli a šunkou/slaninkou/tlačenkou.
- Omeletu osmažíme a podávame.
Bazový šampus
- Vyberieme veľkú nádobu a v 4 l vriacej vody rozpustíme 700 g cukru, dolejeme to studenou vodou do 6 l.
- Pridáme 2 PL vínneho octu, šťavu zo 4 citrónov a nastrúhanú kôru z nich (ideálne chemicky neošeternú).
- Pridáme umyté bazové kvety bez stoniek (20 ks cca) a zakryjeme utierkou na 2 dni.
- Na povrchu máme penu (ak nie, niečo je zle 🙂 ), pridáme štipku vínnych kvasiniek a necháme fermentovať ďalšie 4 dni.
- Prelejeme do fliaš 🙂 a pijeme s rozumom…
Bylinkové maslo
- 250 g maslo
- 3 hrste byliniek (medvedí cesnak, bazalka, rozmarín, pažítka .. podľa možností a chuti)
- soľ
- Maslo necháme pustiť pri izbovej teplote, bylinky nakrájame na drobno a všetko spolu dobre premiešame.
- Vložíme do papiera na pečenie a vytvarujeme si valček.
- Vhodné je na chlieb, ryby, mäso, zeleninu…
Bylinky v kuchyni to je zaručená chuť a kvalita v jednom.
A inak… pokiaľ Vám chýba niektorá bylinka do zmesi, pokojne ju vynechajte alebo nahraďte 🙂 .
Dobrú chuť praje,
Vaše Omnio