Domov Jedlá záhrada Žihľava – účinky a recepty na každý deň

Žihľava – účinky a recepty na každý deň

od Omnio
Žihľava - účinky

Pŕhľava či žihľava, dvojdomá či malá – je to bylinka, ktorú odporúčam zaradiť nie len do lekárničky, ale i do jedálnička. Je to prvá divoká rastlinka, ktorú som si kedy pridala do jedla (ak si dobre spomínam – do praženice). Účinky žihľavy sú tak pestré ako jej obsahové látky. Chlorofyl, vitamíny, minerály a aminokyseliny – toto kombo určite patrí do zdravého jedálnička. Ale poďme na to postupne…

Žihľava – účinky

Pŕhľava je bylinka detoxikujúca, regeneračná, výživná a účinkuje skoro na všetko

Vňať

  • zlepšuje metabolizmus, pôsobí tonizujúco a podporuje správne fungovanie orgánov
  • je zdrojom výživy a to najmä pre ľudí, ktorí sú:
    • vyčerpaní
    • vážne chorí
    • deti či pubertiaci
    • starí ľudia
    • dietujúci…
  • pôsobí močopudne a celkovo podporuje vylučovanie odpadových látok, čo je výhodné pri problémoch s močovými cestami
  • žihľava je pomocnou bylinkou pri cukrovke či reume
  • dá sa využiť aj pri hnačkách, vrátane tých, kde sa vyskytuje ľahké krvácanie
  • pomôže pri málokrvnosti
  • tradične sa používala na jarné očistné kúry, ktoré sú odporúčané najmä alergikom
  • zvonku pôsobí proti množeniu patogénov a zároveň podporuje hojenie
  • šľahanie kože čerstvou pŕhľavou prekrví dané miesto a aplikuje do pokožky látky, ktoré vyvolajú zvýšenú látkovú premenu aj hlbšie ako len na pokožke. Táto terapia sa dodnes používa pri reumatických chronických bolestiach svalov či kĺbov.
žihľava účinky

samčie semienka

žihľava účinky

samičie semienka

Semená (slovenský ženšen)

  • sú to vlastne kvietky, ale pripomínajú skôr semienka
  • okrem spomenutých účinkov celej vňate, treba u semienok žihľavy vyzdvihnúť koncentráciu nutrične hodnotných látok v samičích semienkach, najmä esenciálnych mastných kyselín a vitamínu C.
  • samičie semienka rozoznáte ľahko – samčie rastú do strán a sú menej bohaté, samičie rastú ako strapce hrozna a majú sviežu zelenú farbu
    • ich užívanie podľa tradičnej medicíny pomáha najmä pri silnej únave, chronických bolestiach a úzkostných stavoch či depresii

Koreň

  • pomôže najmä pri zhoršenom trávení či hnačke
  • používajú sa aj pri zväčšenej prostate
  • zvonku znižuje produkciu kožného mazu a potu (toto sa využíva najmä v šampónoch)
  • pomáhaja pri vypadávaní vlasov (takto účinkujú aj listy)

žihľava účinky

Má žihľava nežiadúce účinky?

Jediný nežiadúci účinok je ten pŕhlivý, ktorý možno odstrániť rýchlym trikom. Nazbieranú žihľavu povaľkáme valčekom na cesto a je to!

Ak vás žihľava popŕhli, vyskúšajte si potrieť dané miesto mydlom, sódou s vodou, zriedeným mätovým olejom či slinou (ja preferujem vlastnú).

Pŕhľava – zber a sušenie

Zbierame najmä vňať a koreň. Ako vňať zbierame len vrchnú nezdrevnatenú časť rastlinky, t.j. vrchných cca 10 cm. Pŕhľava na sušenie sa zbiera pred rozkvitnutím (koniec leta) a potom sa môžeme veselo pustiť do zbierania semien, nasledovaných zberom koreňov (október a marec). Ak zvolíme spracovanie sušením, ideál je 60°C a čo najrýchlejšie, aby listy nezmenili farbu a pŕhľava získala príjemnú vôňu. Pŕhľavu si môžeme nechať vyrásť a spracovať z nej hlavne samičie semená alebo ju zbierať počas celého roka celkom mladú, kvôli obsahu vitamínu C v lístkoch.

Žihľava – liečebné použitie

Žihľavový sirup

  • 1/2 l vody
  • 1/2 kg cukru
  • 200 g koreňov žihľavy
    • žihľavu povaríme 10 minút vo vode
    • pridáme cukor a povaríme ďalších 20 minút za občasného miešania
    • precedíme
      • sirup je vhodný na problémy s obličkovými či žlčníkovými kameňmi a dávka je 2 PL 2 x denne po dobu 40 dní (potom nasleduje aspoň 2- týždňová prestávka)

Šťava

  • 2-3 polievkové lyžice zriedené trochou vody pijeme 1x denne
  • môžeme pridať listy púpavy či sedmokrásku a spraviť si smoothie

Odvar

  • 1 KL sušenej vňate / listu na šálku vody
  • pije sa 3 x denne
  • odvary sa varia cca 10 minút pri 95°C

Silný odvar

  • 20 g na 500 ml vody
  • 1/2 pohára 3 x denne

žihľava účinkyZápar

  • 1 PL na šálku vody
  • 3 x denne
  • zápary sa zalievajú vriacou vodou a po cca 15 – 30 minútach precedia

Odvar z koreňa

  • 1/2 PL sušeného koreňa na pohár vody
  • 1-2 PL 3 x denne pôsobí sťahujúco zvnútra alebo ako výplach úst či na kloktanie

Odvar na vonkajšie použitie

  • podľa požadovaného množstva v koncentrácii asi 5%

Oplach proti vypadávaniu vlasov

  • 100 g listov
  • 1/2 l vody
  • 1/2 l octu
    • všetko spolu polhodiny povaríme a precedíme
    • môžeme používať denne alebo po umytí vlasov

Tinktúra proti vypadávaniu vlasov

  • vyrába sa podľa všeobecného návodu na prípravu tinktúr v klasikom pomere 1:5

Žihľava v kuchyni

V podstate sa používa ako špenát, avšak s omnoho vyššou nutričnou hodnotou. Obsahuje aj vitamíny rozpustné v tukoch a tak by v receptoch z nej nemal chýbať olej.

Žihľavový proteínový prášok (viac ako 30% bielkovín)

Na tento recept využijeme samičie semienka. Ja ich na prechádzkach rada jem priamo z pŕhľavy, trik je v tom, dať si ich rovno pod stoličky alebo pred zjedením trošku pomrviť medzi prstami. Vychutnáte si tak jemne orieškovú chuť bez pŕhlenia.

  • žihľavové semienka necháme vysušiť oddelene od zvyšku bylinky (odporúčam skôr pekáč alebo papier na pečenie)
  • vysušené ich zomelieme na jemný prášok a preosejeme cez klasické sitko (výsledok je to, čo prepadne cez sitko dole)
  • vzduchotesne uzavrieme
  • žihľavový prášokmôžeme pridávať takmer do každého jedla

Vitamínové guľky

Tento recept je super, keď chcete minúť zásoby rôznych orieškov a sušeného ovocia alebo len tak pre deti či návštevu.

  • 100 g orechov a semienok
  • 100 g sušeného ovocia
  • 100 g mletého maku
  • 2 PL žihľavového proteínového prášku
  • 2 – 3 PL prírodného sladidla
  • čokoláda na obalenie
  • lyofilizované ovocie / kokos / sezam / kakao na obalenie
    • orechy na niekoľko hodín namočíme vo vode izbovej teploty so štipkou soli alebo opražíme bez oleja, zvýrazníme tak ich chuť a zvýšime dostupnosť živín
    • všetko spolu zmixujeme a podľa potreby pridáme suchšie alebo vlhkejšie zložky tak, aby sa nám dobre tvarovali guľky
    • guľky obalíme podľa chuti a skladujeme v chladničke maximálne mesiac

Polievka zo žihľavy

Recept nájdete v článku o jedlých rastlinách.

Žihľavové pivo

  • košík mladej žihľavy
  • 4 hrste púpavy
  • 3 hrste lipkavca syridlového
  • polka zázvoru
  • 2 poháre cukru
  • 30 g pivovarského droždia
  • 1 KL vínneho kameňa
    • bylinky varíme na najmenšom plameni 45 minút v cca 8 litroch vody
    • necháme vychladnúť na teplotu tela
    • vmiešame cukor a droždie
    • 7 hodín udržiavame v teple (nie priamo nad radiátorom)
    • zozbierame penu a vmiešame 1 KL vínneho kameňa
    • naplníme do fliaš a vzduchotesne uzavrieme

Fermentovaná žihľava v mede

  • košík čerstvej žihľavovej vňate
  • med
  • vysterilizovaný pohár s vekom
    • žihľavu nasekáme / zmixujeme / odšťavíme (použijeme aj šťavu aj sušinu)
    • všetko to zalejeme medom priamo v pohári
    • premiešame
    • odložíme na 2 mesiace na tmavé miesto s izbovou teplotou
    • každý deň pohár obrátime (hlavne prvé 2 týždne)
    • môžeme (ale nemusíme) precediť cez čistú gázu
    • skladujeme na tmavom chladnom mieste (ak chceme predĺžiť trvanlivosť, môžeme pridať 1 PL silného alkoholu

žihľava je chutnáŽihľava na krásu?

Žihľavová pleťová maska

  • žihľavový prášok
  • kaolín
  • mandľový olej
    • 1 KL prášku a 1 KL kaolínu na sucho zmiešame
    • pridáme malé množstvo oleje, až vznikne hustá kaša
    • nanesieme na čistú pleť a necháme pôsobiť do zaschnutia

Klára ❤

NOVINKY A BONUSOVÝ OBSAH PRIAMO NA MAIL?

Nespamujem! Prečítaj si informácie o ochrane súkromia.

MOHLO BY ŤA BAVIŤ