Pŕhľava či žihľava, dvojdomá či malá – je to bylinka, ktorú odporúčam zaradiť nie len do lekárničky, ale i do jedálnička. Je to prvá divoká rastlinka, ktorú som si kedy pridala do jedla (ak si dobre spomínam – do praženice). Účinky žihľavy sú tak pestré ako jej obsahové látky. Chlorofyl, vitamíny, minerály a aminokyseliny – toto kombo určite patrí do zdravého jedálnička. Ale poďme na to postupne…
Žihľava – účinky
Pŕhľava je bylinka detoxikujúca, regeneračná, výživná a účinkuje skoro na všetko…
Vňať
- zlepšuje metabolizmus, pôsobí tonizujúco a podporuje správne fungovanie orgánov
- je zdrojom výživy a to najmä pre ľudí, ktorí sú:
- vyčerpaní
- vážne chorí
- deti či pubertiaci
- starí ľudia
- dietujúci…
- pôsobí močopudne a celkovo podporuje vylučovanie odpadových látok, čo je výhodné pri problémoch s močovými cestami
- žihľava je pomocnou bylinkou pri cukrovke či reume
- dá sa využiť aj pri hnačkách, vrátane tých, kde sa vyskytuje ľahké krvácanie
- pomôže pri málokrvnosti
- tradične sa používala na jarné očistné kúry, ktoré sú odporúčané najmä alergikom
- zvonku pôsobí proti množeniu patogénov a zároveň podporuje hojenie
- šľahanie kože čerstvou pŕhľavou prekrví dané miesto a aplikuje do pokožky látky, ktoré vyvolajú zvýšenú látkovú premenu aj hlbšie ako len na pokožke. Táto terapia sa dodnes používa pri reumatických chronických bolestiach svalov či kĺbov.
Semená (slovenský ženšen)
- sú to vlastne kvietky, ale pripomínajú skôr semienka
- okrem spomenutých účinkov celej vňate, treba u semienok žihľavy vyzdvihnúť koncentráciu nutrične hodnotných látok v samičích semienkach, najmä esenciálnych mastných kyselín a vitamínu C.
- samičie semienka rozoznáte ľahko – samčie rastú do strán a sú menej bohaté, samičie rastú ako strapce hrozna a majú sviežu zelenú farbu
- ich užívanie podľa tradičnej medicíny pomáha najmä pri silnej únave, chronických bolestiach a úzkostných stavoch či depresii
Koreň
- pomôže najmä pri zhoršenom trávení či hnačke
- používajú sa aj pri zväčšenej prostate
- zvonku znižuje produkciu kožného mazu a potu (toto sa využíva najmä v šampónoch)
- pomáhaja pri vypadávaní vlasov (takto účinkujú aj listy)
Má žihľava nežiadúce účinky?
Jediný nežiadúci účinok je ten pŕhlivý, ktorý možno odstrániť rýchlym trikom. Nazbieranú žihľavu povaľkáme valčekom na cesto a je to!
Ak vás žihľava popŕhli, vyskúšajte si potrieť dané miesto mydlom, sódou s vodou, zriedeným mätovým olejom či slinou (ja preferujem vlastnú).
Pŕhľava – zber a sušenie
Zbierame najmä vňať a koreň. Ako vňať zbierame len vrchnú nezdrevnatenú časť rastlinky, t.j. vrchných cca 10 cm. Pŕhľava na sušenie sa zbiera pred rozkvitnutím (koniec leta) a potom sa môžeme veselo pustiť do zbierania semien, nasledovaných zberom koreňov (október a marec). Ak zvolíme spracovanie sušením, ideál je 60°C a čo najrýchlejšie, aby listy nezmenili farbu a pŕhľava získala príjemnú vôňu. Pŕhľavu si môžeme nechať vyrásť a spracovať z nej hlavne samičie semená alebo ju zbierať počas celého roka celkom mladú, kvôli obsahu vitamínu C v lístkoch.
Žihľava – liečebné použitie
Žihľavový sirup
- 1/2 l vody
- 1/2 kg cukru
- 200 g koreňov žihľavy
- žihľavu povaríme 10 minút vo vode
- pridáme cukor a povaríme ďalších 20 minút za občasného miešania
- precedíme
- sirup je vhodný na problémy s obličkovými či žlčníkovými kameňmi a dávka je 2 PL 2 x denne po dobu 40 dní (potom nasleduje aspoň 2- týždňová prestávka)
Šťava
- 2-3 polievkové lyžice zriedené trochou vody pijeme 1x denne
- môžeme pridať listy púpavy či sedmokrásku a spraviť si smoothie
Odvar
- 1 KL sušenej vňate / listu na šálku vody
- pije sa 3 x denne
- odvary sa varia cca 10 minút pri 95°C
Silný odvar
- 20 g na 500 ml vody
- 1/2 pohára 3 x denne
Zápar
- 1 PL na šálku vody
- 3 x denne
- zápary sa zalievajú vriacou vodou a po cca 15 – 30 minútach precedia
Odvar z koreňa
- 1/2 PL sušeného koreňa na pohár vody
- 1-2 PL 3 x denne pôsobí sťahujúco zvnútra alebo ako výplach úst či na kloktanie
Odvar na vonkajšie použitie
- podľa požadovaného množstva v koncentrácii asi 5%
Oplach proti vypadávaniu vlasov
- 100 g listov
- 1/2 l vody
- 1/2 l octu
- všetko spolu polhodiny povaríme a precedíme
- môžeme používať denne alebo po umytí vlasov
Tinktúra proti vypadávaniu vlasov
- vyrába sa podľa všeobecného návodu na prípravu tinktúr v klasikom pomere 1:5
Žihľava v kuchyni
V podstate sa používa ako špenát, avšak s omnoho vyššou nutričnou hodnotou. Obsahuje aj vitamíny rozpustné v tukoch a tak by v receptoch z nej nemal chýbať olej.
Žihľavový proteínový prášok (viac ako 30% bielkovín)
Na tento recept využijeme samičie semienka. Ja ich na prechádzkach rada jem priamo z pŕhľavy, trik je v tom, dať si ich rovno pod stoličky alebo pred zjedením trošku pomrviť medzi prstami. Vychutnáte si tak jemne orieškovú chuť bez pŕhlenia.
- žihľavové semienka necháme vysušiť oddelene od zvyšku bylinky (odporúčam skôr pekáč alebo papier na pečenie)
- vysušené ich zomelieme na jemný prášok a preosejeme cez klasické sitko (výsledok je to, čo prepadne cez sitko dole)
- vzduchotesne uzavrieme
- môžeme pridávať takmer do každého jedla
Vitamínové guľky
Tento recept je super, keď chcete minúť zásoby rôznych orieškov a sušeného ovocia alebo len tak pre deti či návštevu.
- 100 g orechov a semienok
- 100 g sušeného ovocia
- 100 g mletého maku
- 2 PL žihľavového proteínového prášku
- 2 – 3 PL prírodného sladidla
- čokoláda na obalenie
- lyofilizované ovocie / kokos / sezam / kakao na obalenie
- orechy na niekoľko hodín namočíme vo vode izbovej teploty so štipkou soli alebo opražíme bez oleja, zvýrazníme tak ich chuť a zvýšime dostupnosť živín
- všetko spolu zmixujeme a podľa potreby pridáme suchšie alebo vlhkejšie zložky tak, aby sa nám dobre tvarovali guľky
- guľky obalíme podľa chuti a skladujeme v chladničke maximálne mesiac
Polievka zo žihľavy
Recept nájdete v článku o jedlých rastlinách.
Žihľavové pivo
- košík mladej žihľavy
- 4 hrste púpavy
- 3 hrste lipkavca syridlového
- polka zázvoru
- 2 poháre cukru
- 30 g pivovarského droždia
- 1 KL vínneho kameňa
- bylinky varíme na najmenšom plameni 45 minút v cca 8 litroch vody
- necháme vychladnúť na teplotu tela
- vmiešame cukor a droždie
- 7 hodín udržiavame v teple (nie priamo nad radiátorom)
- zozbierame penu a vmiešame 1 KL vínneho kameňa
- naplníme do fliaš a vzduchotesne uzavrieme
Fermentovaná žihľava v mede
- košík čerstvej žihľavovej vňate
- med
- vysterilizovaný pohár s vekom
- žihľavu nasekáme / zmixujeme / odšťavíme (použijeme aj šťavu aj sušinu)
- všetko to zalejeme medom priamo v pohári
- premiešame
- odložíme na 2 mesiace na tmavé miesto s izbovou teplotou
- každý deň pohár obrátime (hlavne prvé 2 týždne)
- môžeme (ale nemusíme) precediť cez čistú gázu
- skladujeme na tmavom chladnom mieste (ak chceme predĺžiť trvanlivosť, môžeme pridať 1 PL silného alkoholu
Žihľava na krásu?
Žihľavová pleťová maska
- žihľavový prášok
- kaolín
- mandľový olej
- 1 KL prášku a 1 KL kaolínu na sucho zmiešame
- pridáme malé množstvo oleje, až vznikne hustá kaša
- nanesieme na čistú pleť a necháme pôsobiť do zaschnutia
Klára ❤