Domov Jedlá záhrada Jedlé rastliny z lúky i záhrady

Jedlé rastliny z lúky i záhrady

od Omnio
Jedlé rastliny z lúky i záhrady

Pri predstave liečivých  či jedlých byliniek málokomu vybehne v hlave obraz púpavy, pŕhľavy, sedmokrásky či hviezdice (u mňa na záhrade asi najčastejšia burina). Tie najlepšie jedlé rastliny však skutočne rastú hneď za našimi dverami či pri plote.

Rozpoznať jedlé rastliny je základ

Je prirodzené spoznávať rastlinky okolo seba postupne Naša intuícia generáciami oslabla a tak je fajn spoľahnúť sa aj na rozum a identitu novej bylinky overiť aspoň z 2 dôveryhodných zdrojov. Odporúčam používať všetky zmysly – rastlinku aj ohmatať a ovoňať – to veľa napovie.

Zber jedlých rastlín

O tom, aké zásady platia pri zbere byliniek som už písala. Pri zbere jedlých byliniek, najmä tých, ktoré sa chystáme jesť za surova a bez zbytočného umývania treba dbať najmä na čistotu prostredia.

Chuť jedlých rastlín, na ktorú si musíš zvyknúť

Medzi jedlé rastliny patria aj chuťovo známe bylinky ako cesnak medvedí či divoká pažítka, tie vás veľmi neprekvapia. Púpava, žihľava či kozonoha sú zas chuťovo celkom tvárne (podľa toho, ako si ich ochutíte). No sú tu bylinky, ktorých chuť vás môže zaskočiť ako sedmokráska, ktorá je trošku štipľavá. Niekto môže chutnať a spoznávať jedlé rastliny rýchlejšie a naraz a niekomu ich zas treba servírovať postupne. Zdravotné benefity a získaná pestrosť stravy však určite stoja za trpezlivosť.

Čo vám môže priniesť konzumácia jedlých byliniek?

  • jedlé rastliny, ktoré rastú divoko a bez postrekov sú odolné a silné – a tieto vlastnosti nám pri pravidelnej konzumácii môžu prepožičať
  • málokedy majú nežiadúce účinky a sú obsahovo čistejšie než väčšina potravín v supermarketoch
  • sú cenovo dostupné, lokálne a ekologické (asi ich nebudete zbierať do plastov a baliť do krabičiek)
  • sú nutrične hodnotnejšie než šľachtené ovocie a zelenina
  • sú liečivé a pokiaľ budeme jesť pestrú paletu byliniek – predídeme tak pestrej palete chorôb
  • patria medzi najdostupnejšie zdroje chlorofylu (zlepšuje hojenie a rôzne funkcie organizmu, viaže jedy, uľavuje od bolesti …)

Jedlé rastliny z lúky i záhradyMojich 10 najobľúbenejších jedlých rastlín

  1. pŕhľava
  2. púpava
  3. kozonoha hostcová
  4. ďatelina
  5. rebríček
  6. medvedí cesnak
  7. skorocel
  8. sedmokráska
  9. hviezdica prostredná
  10. žltnica maloúborová

Najlepšie recepty z jedlých rastlín lúky a záhrady

Polievka z pŕhľavy (alebo aj ďalších rôznych byliniek)

  • pŕhľava (alebo aj potočnica, hviezdica, rebríček, sedmokráska, kozonoha…) – jeden pohár na osobu
  • cibuľa
  • tuk na smaženie (a maslo na zjemnenie)
  • vývar
  • vajcia
  • sójová omáčka
  • opečené kúsky chleba
  1. cibuľku na drobno osmažíme do sklovita
  2. pridáme bylinky nasekané na drobno a chvíľku posmažíme
  3. zalejeme horúcim vývarom a povaríme
  4. na záver pridáme rozšľahané vajce, trochu masla a sójovej omáčky
  5. podávame s opečeným chlebom

Jedlé rastliny z lúky i záhradyDvojitá cesnaková polievka

  • cesnak (1 strúčik na osobu)
  • medvedí cesnak (pohár na osobu) a/alebo sedmokráska
  • zemiaky
  • vývar
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • maslo
  • opečené kúsky chleba
  • tuk na praženie
  1. väčšiu časť cesnaku a zemiaky nakrájame a veľmi krátko opražíme na tuku
  2. zalejeme vývarom a varíme, kým nie sú zemiaky skoro hotové
  3. pridáme pretlačený zvyšný cesnak a na drobno nakrájaný medvedí cesnak a pár minút povaríme
  4. zmixujeme do hladka
  5. pridáme lyžicu masla a ochutíme
  6. podávame s opečeným chlebom

Fermentované jedlé bylinky

Zdravé baktérie mliečneho kvasenie a vitamín C nájdeme nielen v kyslej kapuste ale i v kvasených jedlých rastlinách.

  • 2 sterilizované poháre (1 väčší a 1 menší, ktorý sa dá vložiť do väčšieho)
  • jedlé bylinky (kozonoha, medvedí cesnak, lusky cesnačky, púčiky púpavy …) a zelenina (mrkva, kapusta, chren)
  • soľ 20 g / 1 kg byliniek a zeleniny
  • mletá rasca
  1. poriadne si umyjeme ruky / použijeme sterilné rukavice
  2. zeleninu a bylinky nakrájame, v čistej mise zmiešame so soľou a necháme pustiť šťavu
  3. poháre vytrieme cibuľou (nie je to povinné)
  4. natlačíme do väčšieho pohára – šťava by mala siahať aspoň 1 cm nad najvrchnejší kúsok (ak bylinky a zelenina nepustili dosť šťavy, dolejeme kúsok slanej vody)
  5. zaťažíme vložením menšieho pohára naplneného vodou
  6. necháme 5-7 dní kvasiť pri izbovej teplote s prístupom vzduchu
  7. skladujeme dobre uzavreté v chladničke alebo pivnici

Jedlé rastliny z lúky i záhradyBylinky naložené v mede

  • bylinky (ďatelina, pŕhľavové semienka, púpavové kvety, sedmokráska, lipa, skorocel)
  • med
  1. pohár naplníme bylinkami (nemusíme veľmi tlačiť, nech má med priestor vtiecť medzi nich)
  2. zalejeme 1 cm nad poslednú bylinku medom
  3. necháme 2 mesiace stáť v tme a pri izbovej teplote
  4. vzniknú bublinky a troška alkoholu, ktorý predĺži trvanlivosť takéhoto medu
  5. môžeme, ale nemusíme precediť alebo zmixovať
  6. skladujeme v tme a užívame podľa potreby

Receptov s použitím jedlých byliniek je mnoho a určite ich na blogu ešte niekoľko pribudne. Ak máte chuť už teraz vyskúšať nejaké ďalšie odporúčam článok Bylinky do kuchyne.

Klára

NOVINKY A BONUSOVÝ OBSAH PRIAMO NA MAIL?

Nespamujem! Prečítaj si informácie o ochrane súkromia.

MOHLO BY ŤA BAVIŤ