Glycerín – základná surovina

Glycerín – základná surovina

Glycerín alebo aj glycerol je skutočne jedna zo základných surovín kozmetiky a to nie len tej prírodnej. Avšak glycerín použitý v prírodnej kozmetike by mal byť rastlinného pôvodu, teda z kvalitných rastlinných olejov (repkový je o čosi lepší než palmový). Glycerol vzniká zmydelňovaním rastlinných olejov ako vedľajší produkt pri výrobe mydla. Už jeho pôvod naznačuje jeho vysokú bezpečnosť. Ďalším výborným argumentom je, že glycerín je telu vlastná látka (nachádza sa v nie veľmi populárnych triacylglyceroloch – v našom tuku). Samozrejme glycerín môže mať aj pôvod zo živočíšnych tukov, na čo by si mali dať pozor najmä vegáni a taktiež môže byť syntetický.

Glycerín rastlinného pôvodu v kozmetike

Vo výrobe kozmetiky má 2 základné úlohy:

  • zvlhčovanie pokožky – tu je veľmi dôležitá jeho koncentrácia. Pri nižšej koncentrácii* viaže vlhkosť na povrch tela, ale napr. použitie čistého glycerínu spôsobuje odchod vlhkosti z pokožky. Nízka koncentrácia glycerínu pomáha pokožku hojiť a obnovovať.

*2-5% pleťové produkty, 1-10% šampóny, sprchovacie prípravky, balzamy

  • viaže voľnú vodu v prípravku, čo znižuje pravdepodobnosť množenia mikroorganizmov v danom produkte.

Ďalšie použitie rastlinného glycerínu:

  • na maceráciu rastlín namiesto klasického alkoholu (napr. očiankový macerát na oči)
  • na liečbu napr. psoriázy (niektoré výskumy naznačujú, že pomáha regulovať dozrievanie kožných buniek
  • zvyšuje účinok ďalších výživných látok, napr. jojobového oleja (istá štúdia pozorovala zníženú stratu vody z pokožky až na 24 hodín)

Glycerol používame často i my a nájdete ho napr. v receptoch na pleťovú vodu od Omnia.

 

Zaujala Vás táto surovina? Napíšte nám Vaše skúsenosti s glycerolom do komentáru alebo priamo SEM a my sa o ne radi podelíme.

Vaše Omnio 🙂

 

Zdroje štúdii:

  • Zheng, X. et al, ‘Aquaporin 3 colocates with phospholipase d2 in caveolin-rich membrane microdomains and is downregulated upon keratinocyte differentiation’ in Journal of Investigative Dermatology 121.6 (2003) pp. 1487-1495 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14675200]
  • Meyer, J. et al, ‘Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba (Simmondsia chinensis) esters and glycerol: a preliminary study’ in Journal of Cosmetic Dermatology 7.4 (2008) pp. 268-274 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19146603]
Komentáre