Domov Prírodná lekáreňLiečivé bylinky ABC Smrekové výhonky – 17 najlepších receptov ako ich využiť

Smrekové výhonky – 17 najlepších receptov ako ich využiť

od Omnio
smrekové výhonky

Smrekové výhonky sú u nás celkom známe. A práve preto je dôležité šíriť osvetu o ich správnom zbere, účinkoch a spracovaní. U nás sú výhonky smreku obyčajného používané najmä na kašeľ vo forme sirupu. Vedeli ste však, že tieto výhonky a jedlé ihličie všeobecne sú výborným zdrojom vitamínu C? A aj preto som pre vás zozbierala týchto 17 receptov a spôsobov využitia smrekových (ale i iných) výhonkov.

Čo smrekové výhonky obsahujú?

Okrem spomenutého vitamínu C, sú to najmä minerály, rôzne flavonoidy (kvercetín, kamferol…), silice a iné rastlinné metabolity. Čo sa Céčka týka, obsahuje ho 3x viac než napríklad citrón. Je teda zaujímavého ho spracovať čo najšetrnejšie a počas sezóny zaradiť aj do bežného jedálnička.

Smrekové výhonky – účinky

Čerstvé smrekové výhonky sú predovšetkým výborným antioxidantom a prevenciou voči respiračným chorobám. Terpény (silice) obsiahnuté v smrekových výhonkoch pôsobia antisepticky, antibakteriálne a pomáhajú riediť hlien. Ich tradičné využitie na kašeľ je teda opodstatnené. Používajú sa aj na hojenie rán a rôznych kožných infekcií ale i na podporu tvorby tráviacich štiav. Niektoré látky by mohli pomôcť aj od chronickej bolesti, lepším variantom je však smreková živica. Nežiadúce účinky a obmedzenia nie sú známe. Tehotné ženy by však vzhľadom na silice nemali zbytočne riskovať. Pri dlhšom užívaní je lepšie robiť si prestávky alebo užívať aj bylinky s iným mechanizmom účinku.

Zber smrekových výhonkov s ohľadom na prírodu

Sezóna smrekových výhonkov záleží od počasia, obzerať sa po nich môžete počas prvých teplých aprílových dní. Zbierame ich maximálne 5 cm dlhé, záleží od použitia. Pri zbere platia jednoduché zásady: nezbierame koncový vrchný výhonok (ten, čo rastie kolmo hore) a zbierame s mierou. Stromček používa výhonky k rastu, ak chceme byť maximálne ekologický, môžeme zbierať výhonky, ktoré budú časom tieniť a obmedzovať v raste okolité stromy.

No a konečne..

Smrekový sirup, smrekové výhonky

Recepty zo smrekových výhonkov

Môžeme síce ich jesť priamo zo stromu, ale ich využitie v kuchyni tiež stojí za vyskúšanie.

Smrekový sirup – rôzne variácie

Klasický sirup z výhonkov presypaných cukrom

  • smrekové výhonky
  • cukor
  • skorocelové lístky (nemusia byť)
  • kúsok alkoholu (nemusí byť)
    • výhonky opláchneme (ja neoplachujem) a necháme oschnúť
    • vo vrstvách ukladáme do uzatvárateľného pohára. Prvou vrstvou je cukor, potom 2 hrste výhonkov, 2 cm vrstva cukru a tak ďalej (do každej vrstvy môžeme pridať skorocelové lístky). Vždy dobre zatlačíme. Snažíme sa úplne naplniť pohár a skončiť vrstvou cukru. Prázdnu časť pohára a viečko môžeme potrieť silným alkoholom a dobre uzavrieme.
    • necháme odležať pri izbovej teplote na slnku minimálne 2 týždne
    • keď sa začne tvoriť viac tekutiny, dbáme na to, aby boli výhonky stále ponorené
    • nakoniec scedíme cez gázu a tú ešte poriadne vyžmýkame (niekto pridáva kúsok alkoholu pre dlhšiu trvanlivosť).
    • skladujeme dobre uzavreté v chlade a tme.
    • pri kašli alebo ako prevenciu užívame 1 polievkovú (deti 6 – 12 rokov kávovú) lyžičku 3 -4 x denne napr. do mierne vychladeného čaju.
      • možno vás napadne spraviť tento recept s medom. Med však pri vyššej vlhkosti, ktorú získa zo smrekových výhonkov začne kvasiť – fermentovať, čo je samozrejme fajn, ale treba tomu prispôsobiť postup (pozri ďalej).
      • ja som tento recept zvykla robievať aj s plátkami citrónu, ktorý slúžil ako konzervant. Postup je rovnaký, len do každej vrstvy idú citrónové kolieska.

Hustý varený sirup zo smrekových výhonkov

  • smrekové výhonky
  • cukor (1/2 kg na 1l vody)
  • chemicky neošetrený citrón
  • prevarená voda
    • výhonky necháme pár hodín odstáť a zalejeme vodou (objem si poznačte)
    • pridáme citrón alebo limetku na kolieska a necháme 20 minút prevrieť zakryté pokrievkou
    • necháme do druhého dňa stáť
    • precedíme cez gázu a vyžmýkame, pridáme cukor a varíme do zhustnutia (cca 2 hodiny)
    • medzitým si pripravíme čisté poháre (môžeme ich dať na horúci program do umývačky alebo poriadne umyť a opláchnuť horúcou vodou)
    • horúci sirup naplníme do pohárov a na 5 minút ich otočíme hore dnom
    • ja ich ešte do vychladnutia zabalím do deky
    • skladujeme rok, stačí v špajzi
    • pri kašli alebo ako prevenciu užívame 1 polievkovú (deti 6 – 12 rokov kávovú) lyžičku 3 -4 x denne napr. do mierne vychladeného čaju.

Fermentovaný med zo smrekových výhonkov

  • med (cca 1:1 k smrekovým výhonkom)
  • smrekové výhonky
  • lístky skorocelu (nemusia byť)
  • alkohol (nepovinné – na predĺženie trvanlivosti)
    • všetko spolu zmixujeme na jemno a necháme fermentovať niekoľko týždňov (minimálne 2)
    • môžete ich aj precediť, ale bola by to škoda
    • takýto medík môžeme užívať ako medicínu alebo na ochutenie ďalších jedál

Tinktúra zo smrekových výhonkov

Samozrejme, ako skoro zo všetkého, môžete z výhonkov spraviť aj tinktúru. Nechajte ich však deň dva preschnúť, aby sa znížil obsah vody. Postup nájdete v článku o výrobe tinktúr. Túto tinktúru môžete podobne ako sirup užívať zvnútra (dávkovanie v článku o tinktúrach) alebo ju môžete použiť na boľavé miesta zvonka.

Lekvár

Klasickým spôsobom si pripravíte lekvár s cukrom, želatínou a troškou citrónovej šťavy na lepšie tuhnutie. Recept pridám čoksoro.

Maslo

Rozmixovaním smrekových výhonkov v pustenom masle alebo v ghee si vyrobíte chutnú variáciu bylinkového masla, s ktorým môžete ďalej experimentovať.

Macerát

Smrekové výhonky, ale aj hociktoré jedlé ihličie môžete jednoducho nechať cez noc macerovať vo vode izbovej teploty. A ráno precediť (medzi zubami alebo cez sitko) a vypiť.

Kvasené výhonky

Smrekové výhonky môžete fermentovať spolu s bežnou zeleninou. Keď nájdem najchutnejšiu variantu, určite ju sem doplním. Zatiaľ skúšaj/me…

Smrekové výhonky ako korenina

Smrekové výhonky môžete použiť namiesto rozmarínu k rybe alebo mäsu. Za vyskúšanie stojí i v šaláte, v smootie či v polievke.

Soľ či cukor

Smrekové výhonky jednoducho zmixujeme nadrobno so soľou alebo cukrom. Ak chceme ultra jemnú konzistenciu, necháme bylinkovú soľ či cukor v tenkej vrstve vysušiť a následne ešte raz najemno pomelieme. Uskladňujeme ich vo vzduchotesných obaloch.

Smrekový čaj či (inhalačný) odvar

Čaj je jasný, čo ale stojí za vyskúšanie je kombinácia so škoricou. Odvar pripravujeme hodne silnejší než čaj, necháme krátko zovrieť a odstavíme. Následne inhalujeme 10 – 15 minút (o naparovaní nájdeš článok tu). Môžeme ho samozrejme aj piť.

Smrekové výhonky na sladko

Výhonky v čokoláde, nanuky či rôzne dezerty. So smrekovými výhonkami sa dá čarovať aj pri pečení či varení. Ich kyslastá chuť v spojení s čokoládou či v koláči je proste mňam. Pre inšpirácie tohto tipu sleduj môj instagram @omnio.sk.

Najjednoduchšie…

Smrekové výhonky si môžete aj zamraziť alebo nasušiť – ja to síce nerobím, lebo sa snažím využívať sezónne zdroje. Ale vytiahnuť v zime z mrazáka takúto pochúťku je iste fajn.

Smrekové mazanie na boľavé svalstvo

Zo smrekových púčikov si môžeme pripraviť aj známy ľudový liek, smrekovú masť či olej. Princíp nájdete v článku o príprave bylinných olejov tu.

Zbierať môžete aj smrekové či borovicové samčie šištice (tie najmenšie sú nachutnejšie a celkovo sú fajné kým nepúšťajú peľ) a samozrejme aj výhonky borovice či smrekovca. Zo smrekovcom opatrne ak máte problémy s obličkami, v malých množstvách pomáha, vo veľkých môže dráždiť.

P.S. ak tieto recepty vyskúšate, budem rada za každú spätnú väzbu či fotku 🙂 inšpirujme sa navzájom

Klára

Zaujímavé zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7570650/

https://www.botanyseed.com/post/norway-spruce-for-vitamin-c

https://bhma.info/indications/coughs-colds-flu/norway-spruce/

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Picea+abies

NOVINKY A BONUSOVÝ OBSAH PRIAMO NA MAIL?

Nespamujem! Prečítaj si informácie o ochrane súkromia.

Leave a Comment

MOHLO BY ŤA BAVIŤ