Lopúchy (je ich viac druhov) môžu narásť až meter a pol a ich listy určite neprehliadnete. Kvety, bodliaky, kvitnú od júla do septembra a začínajúcemu bylinkárovi pomôžu odlíšiť lopúch od deväťsilu. Deväťsil je tiež liečivá bylinka, kvitne na však ružovo a už skoro na jar a je o čosi nižšieho zrastu. Deväťsil rastie na zamokrených miestach a má väčšie listy.
Lopúch – účinky
Vnútorné použitie
- podporuje vylučovanie moču, látkovú premenu, činnosť potných žliaz a tvorbu žlče – všetko sú to procesy, ktoré môžeme vnímať ako detoxikačné
- používa sa aj do čajovej zmesi na podpornú liečbu cukrovky (koreňe obsahujú až 45% inulínu)
- tieto účinky lopúch predurčujú ako pomocnú bylinku pri reumatických či svalových bolestiach a pri chorobách tráviaceho systému
- vo francúzsku sa používa aj ako prášok a to vnútorne – na pomoc pri seborei a na podporu vylučovania
- niektoré štúdie naznačujú jeho potenciálny pomocný účinok pri liečbe rakoviny (Tai and Cheung 2005)
Vonkajšie použitie
- zvonku sú známe účinky lopúcha na pokožku, kde podporuje jej regeneráciu, pomáha pri seborei a ekzémoch, ale pomôže aj pri vyrážkach
- zaujimavé je, že keďže zvnútra podporuje potenie, zvonka to príroda vyrovnala – upokojuje podráždenú pokožku a pomáha predchádzať rozvoju plesní (pri chorobnom potení sa používa obklad alebo oplachy)
- známe je jeho použitie na vlasy, kde sa osvedčil najmä pri vypadávaní vlasov a tvorbe suchého mazu (vlasová seborea)
Lopúch – zber a sušenie
Listy zbierame z ročných rastlín a korene tiež v prvom roku života alebo hneď na jar v druhom roku. Predmetom sušenia sú väčšinou korene, ktoré sekáme na drobno a sušíme pri teplote 30 – 35°C, skladujeme dobre uzavreté.
Lopúch – nežiadúce účinky či nebezpečné zámeny
Ako to už poznáme tehotným, dojčiacim a malým deťom nemožno použitie lopúcha (najmä zvnútra) odporučiť, kvôli nedostatku štúdií. Inak sú známe len prípady alergických reakcií.
V histórii sa pár krát stala zámena koreňa lopúcha s koreňom ľuľkovca zlomocného, ktorý je jedovatý. Preto zbierame len jednoznačne určené bylinky a v tomto prípade skôr mladšie korene.
Je možná interakcia s liekmi na diabetes, vrátane inzulínu a lieky na znižovanie krvného tlaku.
Lopúch – recepty a použitie v praxi
Lopúch – vnútorné použitie
Prášok zo sušeného koreňa
- dobre vysušený koreň zomelieme na prášok
- užívame 2-6 g zmiešame v teplej vode alebo v inej tekutine a pijeme 3x denne (Blaschek 1998, Valnet 2001, BHP 1976 )
- môžeme naplniť do kapslí
Multiminerálny prášok
- koreň lopúcha
- koreň a listy púpavy
- koreň a listy žihľavy
- listy kozonohy
- listy skorocelu
- listy mäty
- kvet ďateliny
- vňať materinej dúšky
- listy šalvie
- štiavec kučeravý – plod
-
- bylinky vysušíme (tie, čo nezoženieme vynecháme) a zomelieme na prášok
- premiešame a vzduchotesne uložíme
- skladujeme maximálne 1 rok
- užívame 2 – 3 KL denne v nápoji alebo v kapsliach
-
Detoxikačný čaj
- žihľava – vňať
- púpava – listy
- nahrubo pomleté korene:
- zázvoru
- púpavy
- lopúcha
- škorice
-
- zmiešame hmotnostne 1:1:1…
- vzduchotesne uskladníme
- používame 1 KL na hrnček, pijeme 1 – 3 x denne
-
Čerstvé plody a šťava z nich
- v tradičnej čínskej medicíne sa používa na liečbu kašľa, chrípky, zapáleného nosohltana a celkovo na infekcie dýchacích ciest
Zápar z koreňa
- 10 – 25 g sušeného koreňa na 500 ml vody alebo 2 – 3 g na šálku
- lúhujeme maximálne 15 minút a precedíme
- pijeme 2 – 3 x denne
Odvar z koreňa
- 1 KL sušeného koreňa na pohár vody
- necháme 10 minút prevariť a precedíme
- pijeme 2 – 3 x denne
Odvar na vonkajšie použitie
- používa sa 5%-tný odvar alebo aj zápar 3 – 5 x týždenne
- lepší účinok má však macerát z koreňa (1 PL na 1/2 litra vody).
Macerát zo semien
- 1 PL sušených pomletých semien macerujeme 10 hodín v pohári studenej vody
- vhodný pri zhoršenej funkcii obličiek
Listy macerované v octe
- nadrobno posekané listy zalejeme octom, tak aby boli ponorené aspoň 1 cm pod hladinou, pridáme štipku soli
- macerujeme 2 – 4 týždne, precedíme a skladujeme v chlade a tme
- prikladáme na oblasti tela, kde pociťujeme reumatické bolesti (mierne začervenanie a podráždenie je žiadúcou reakciou)
- použiteľnosť je cca 2 roky
Tinktúra z listov
- pripravíme si tinktúru podľa všeobecného návodu na prípravu bylinných tinktúr
- používa sa pri prosiáze, seboroickom ekzéme a na rast vlasov
- pri vonkajšom použití sa riedi s vodou
Tinktúra z koreňov
- 1:5 v 25% alkohole / 1:10 v 45% alkohole
- pripravíme si tinktúru podľa všeobecného návodu na prípravu bylinných tinktúr
- používa sa 8 – 12 ml 3x denne na kožné problémy a reumatizmus
Lopúch – vonkajšie použitie
Olejový macerát z koreňa
- lopúchový koreň nakrájame na čo najdrobnejšie, zalejeme olejom a pri 55°C 2 hodiny macerujeme
- preložíme na 1 deň na teplé miesto a potom prefiltrujeme
- pre viac info odporúčam článok o výrobe bylinných olejov
- tento olej sa mi osvedčil pri rôznych druhoch ekzému samotný alebo podľa druhu ekzému zapracovaný napr. do krému alebo inej liekovej formy
- používa sa aj na vlasovú seboreu
Lopúchový šampón
- 250 ml vriacej vody
- 10 g čerstvého koreňa lopúcha – nadrobno
- 10 g čerstvých rumančekových kvetov / 7 g sušených
- 1 KL mandľového (alebo iného) oleja
- 12 kvapiek rozmarínového esenciálneho oleja
- 2 PL nastrúhaného olivového mydla
-
- z byliniek pripravíme odvar, precedíme a necháme mierne vychladnúť
- oleje s mydlom zahrejeme na teplotu, pri ktorej sa nám začne mydlo topiť a túto udržiavame, kým sa mydlo nerozpustí
- olejovú a vodnú fázu zmiešame (ideálne pri zhruba rovnakej teplote) a do vychladnutej zmesi pridáme éterický olej
- fázy sa nám budú oddeľovať, lebo sme nepoužili emulgátor
- bez použitie emulgátora bude trvanlivosť cca 2 mesiace
- pred použitím musíme vždy pretrepať
-
Tonikum na vypadávanie vlasov (na rast vlasov)
- 500 ml vodky
- 125 ml vody
- 2 hrste čerstvých mladých listov brezy (môžeme vynechať)
- 2 hrste čerstvých listov a koreňa žihľavy
- 2 čerstvé korene lopúcha
- esenciálny olej podľa chuti
-
- pripravíme podľa všeobecného návodu na výrobu bylinných tinktúr
- pred použitím zriedime vodou
- používame 2 – 3 x týždenne
-
Lopúch – využitie v kuchyni
Čerstvý (nezdrevnatený) koreň možno upraviť môžete upraviť ako čierny koreň (to je názov zeleniny, ktorú môžete kúpiť aj v obchodných reťazcoch). Môžete si z neho pripraviť šalát, nátierku, polievku alebo pečenú pochúťku.
Mladé listy a vrcholky výhonkov môžeme použiť do šalátov alebo podobne ako špenát (veľké sú už horké). Mladé stopky a stonky môžu slúžiť ako náhrada špargle.
Bylinkový šalát bohatý na vápnik
- kapucínka
- mladé listy skorocelu
- mladé listy púpavy
- rukola
- kvety a listy boráka
- koriander
- petržlen
- kôpor
- listy mäty
- kvety nechtíka
-
- nakrájame, premiešame (môžeme skladovať 2 dni v chladničke)
- pár minút pred podávaním vmiešame olivový olej, ocot, soľ a cukor (ja som si obľúbila aj variantu: med a balzamikový ocot)
-
Koreň lopúcha na japonský spôsob (2 porcie)
- 2 stredné korene lopúcha
- 2 mrkvy
- 1 PL sezamového oleja
- 2 PL ryžového vína (dá sa vynechať)
- 2 KL tamari omáčky
- 2,5 cm čerstvého zázvoru
- 2 KL sezamových semienok
-
- koreň a mrkvu nakrájame a orestujeme na oleji, zalejeme vínom (alebo vodou) a necháme 10 minút dusiť
- keď sú už takmer mäkké, pridáme tamari a necháme zredukovať
- nakoniec pridáme postrúhaný zázvor, premiešame a odstavíme
- servírujeme posypané sezamovými semienkami opraženými na sucho
-
Lopúchové stonky ála špargľa
- stonku z mladého lopúcha odrežeme pri zemi a olúpeme
- môžeme ugrilovať alebo napariť (cca 8 minút)
- podávame so soľou, maslom alebo olejom a korením.
Zaujímavý zdroj na prečítanie: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-arctium-lappa-l-radix_en.pdf