Nazbieralo sa mi pár ekologicko – príjemných inšpirácií, tak to idem podať ďalej 🙂 .
Mydlové orechy na pranie
Pranie s mydlovými orechmi je super! Mydlový orech je plod stromu Sapindus Mukorrosi (Nepál, India). To čo sa používa na pranie, sú už len šupky z orechov, ktoré majú vysoký obsah saponínov a práve tie dokážu „oddeliť špinu od prádla”. Pár takýchto orieškov sa dá do vrecúška, ktoré sa pridá do bubna spolu s prádlom. Aviváž netreba a vôňu (keďže oriešky nemajú žiadnu) dosiahneme kvapnutím éterického oleja na vrecúško s orieškami. Už nimi perieme 2 týždne a nemám žiadnu výhradu. Trošku slabšie vyperie zažratú špinu na krku u bieleho ale inak je to bez chybyčky. Do odpadu púšťame čistú prírodu a na kožu si nedávame žiadnu chémiu. A cenovo? Veľmi podobne, ak nie lacnejšie ako bežný prací prášok.
Kde sa to dá kúpiť? My si ich kupujeme u tierraverde.sk 🙂
Vrecká na zeleninu namiesto ďalších sáčkov
Na obchod tierraverde som zablúdila pri hľadaní týchto vreciek na ovocie a zeleninu. K životu bez obalov máme zatiaľ ďalej, než je vhodné priznať, ale snaha tam je. Vrecká si plánujem zobrať so sebou na najbližší nákup a použiť ich namiesto sáčkov. Váženie ešte nemám úplne premyslené, ale všetko závisí od toho, ako sa k tomu postaví okolie, konkrétne predavačky 🙂 . Držím si palce a dúfam, že keď nás bude časom viac s bavlnenými vreckami, pôjde to všetko ľahšie. Dám vedieť ako to prebiehalo. V lete sa chystám vrecká použiť na zber byliniek (naposledy, keď som oddeľovala žihľavu od mäty, celkom mi niečo také chýbalo). A dnes som si do jedného zabalila domáci chlebík. Jasné, je to pri prvom raze drahšie ako sáčok, verím však tomu, že budú „nezničiteľné” 🙂 .
Domáci chlieb – jedlá aromalampa 🙂
No a posledná inšpirácia je práve ten domáci chlebík. Keďže sme zatiaľ dvaja (psa nerátam, tá preferuje inú stravu), veľa pečiva nepojeme. Páči sa mi však myšlienka toho, že viem, čo jem, a že si tam môžem dať múku, akú chcem a vlastné oriešky alebo semienka. Chlieb sa celkom podaril, takže recept je overený ♥.
- hrnček ražnej múky
- necelý hrnček piva
- droždie
- vajíčko
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 1,5 hrnčeka hladkej múky (ja som dala špaldovú, tá mi chutí najviac)
- 2 lyžice oleja
- voda
- bylinky, oriešky, semienka
- ražnú múku, pivo a droždie zmiešame a necháme hodinu kysnúť v teple
- primiešame všetky ostatné ingrediencie a hnetieme, kým cesto nebude nelepivé a hladké
- vložíme do misky vytretej olejom a necháme ďalšiu hodinu kysnúť
- šupneme to na pomúčený plech, v strede narežeme do kríža (vraj tak lepšie puchne) a posypeme napr. sezamom, necháme kysnúť ešte hodinu
- pečieme na 170°C 40 minút a potierame slanou vodou aby bola kôrka fajnová
Tak nech Vás vôňa (čerstvého chlebíka) sprevádza,
Vaše Omnio 🙂