Nádchovník pomôže s nádchou
Nečakané, že? Nádchovník obsahuje látky, ktoré pôsobia proti vírusom i baktériám a ktoré vedia uľaviť od príznakov nádchy a iných ochorení dýchacích ciest. Nemusí to byť len šťava či čaj. Z nádchovníka môžeme vyrobiť aj sirup a mať ho v chladničke do zásoby. Vďaka obsiahnutým esenciálnym olejom ho môžeme aj inhalovať.
- šťava – 5 až 10 ml denne
- čaj – usušiť listy nádchovníka môže byť výzva. Ja ho pijem čerstvý, pár lístkov podľa chuti (je celkom intenzívny, treba skúsiť)
-
sirup
- cukor, bio citrón (prípadne limetku alebo pomaranč), uzatvárateľnú nádobu a rastlinku – umyté a pokrájané listy
- potom len vrstvíme nádchovník, cukor, citrón a stláčame
- čím do plnšia naplnené, tým menej vzduchu a nižšia šanca na pokazenie
- uložíme na tmavé miesto a sem tam pretrepeme, po mesiaci precedíme a uložíme do chladničky
- inhalácia – rastliny všeobecne možno inhalovať pri naparovaní, o ktorom sme už písali alebo ohrievaním posekanej rastliny vo vode v aromalampe (intenzita je nižšia ako pri olejoch z rastlín, ale niekedy to stačí)
Nádchovník čistí vzduch a ľahko sa pestuje
Aspoň podľa ľudového liečiteľstva. Obsahuje však skutočne viacero druhov látok s potenciálom zbavovať vzduch mikróbov a plesní, či dokonca oklamať komára, ktorý chce preletieť okolo neho do izby. Má rád slnko – len nie ostré. Polieva sa len keď je ozaj sucho v kvetináči (ten musí mať otvory na odtok prebytočnej vody) a miluje letnenie na balkóne a občasný strih. Verím, že strih mu doprajete, keďže chutí aj vonia skvelo – niečo medzi eukalyptom a medovkou. Rastlinku nemusíte kupovať, skúste sa prejsť po susedoch alebo rastlinných swapoch – stačí dať odrezok do vody na pár dní a keď pustí korienky zasadiť 🙂 .
Iné využitie nádchovníka
Túto rastlinku možno využiť aj na rany, akné, ekzém či štipance – buď ako vychladený odvar alebo ´´kašovitý obklad´´ (ale radšej nie na otvorené rany). Vnútorne pomáha s trávením a plynatosťou, zápalom, bolesťou (aj aromaterapeuticky) a pôsobí aj antioxidačne. Nádchovník je aj bylinkou ajurvédy, kde je okrem spomenutého využívaný aj proti vysokému tlaku, horúčke či epilepsii, vyrovnáva kaphu a vátu. Niekto ho používa aj v kuchyni, mne sa zdá dosť aromatický, ale za vyskúšanie nič nedáte 🙂 .
Zaujímavý zdroj: Molecules 2016