423
Tu nájdete všetky recepty z článku Jarný ajurvédsky detox, v ktorom zas nájdete všetko ostatné.
Khičadí (4-6 porcií)
- 5-6 šálok vody
- 1 šálka ryže basmati
- 1/2 šálky žltej polenej mungo fazule (namáčame aspoň hodinu)
- 1 ČL (čajová lyžička) koreninovej zmesy (1 PL (polievková lyžica) koriandra, 1 PL rasce rímskej, 1 a 1/2 ČL feniklu – nasucho opražíme, pomelieme a pridáme ešte 1 PL kurkumy)
- 2 šálky sezónnej zeleniny
- soľ
- koriander na ozdobu
- ghí
- rasca rímska
- koriander
- fenikel (môžete vynechať)
- citrónová šťava
- Ryžu a mungo prepláchneme a nasypeme spolu s koreninovou zmesou do vriacej vody.
- Tvrdšiu zeleninu môžeme pridať hneď, mäkšiu po cca 20 minútach, 10 minút pred dovarením môžeme pridať napr. listovú zeleninu. Mungo musí byť celý čas pod vodou, nemiešame, v prípade potreby dolievame vodu. Zvyšné koreniny opražíme na ghí-čku, kým nezačnú praskať. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou (podľa chuti, niektoré recepty sú bez), zmiešame a ozdobíme koriandrovou vňaťou. Necháme odstáť a servírujeme. Pokrm má mať konzistenciu hustej polievky.
Teplá voda
- vodu 10 minút povaríme
- ochutíme (citrónová šťava / med / citrón)
- pijeme, čo najteplejšie
- med podporuje trávenie, detoxikuje, zabraňuje prekysleniu
- citrón, resp. limonén má protirakovinové účinky
- teplá voda prečisťuje obličky a črevá
Jarný čaj na trávenie
- 2 šálky vody
- 1 – 1 a 1/2 cm čerstvého zázvoru, umytý a nahrubo nakrájaný
- 1/2 badiánu
- 2 – 3 klinčeky
- 2 – 3 guľôčky čieneho korenia (vynecháme ak je problém so žalúdočnou kyselinou)
- 1 ČL mletej škorice
- Necháme zovrieť vodu.
- Pridáme všetky koreniny aj zázvor.
- 10 minút povaríme.
- precedíme (do termosky) a popíjame
Jesenný čaj na trávenie
- 2 šálky vody
- 1/2 cm čerstvého zázvoru – umytý a nahrubo nakrájaný
- 1/2 KL fenikla
- 1/2 KL škorice
- 1 KL sladkého drievka (možno vynechať)
- Necháme zovrieť vodu.
- Pridáme všetky koreniny aj zázvor.
- 10 – 15 minút povaríme.
- precedíme (do termosky) a popíjame
Čistiaca zelená polievka
- 3 šálky zeleninového vývaru (ja dávam vodu, určite nie bujón)
- 1 ČL kurkumy
- 2,5 cm čerstvého zázvoru (nadrobno)
- 1 šálka nadrobno nasekaného kelu
- 4 šálky nadrobno nasekaného mangoldu (ak nezoženiete skúste brokolicu, rukolu alebo zeler)
- 1 šálka petržlenovej vňate
- 2 ČL ghí
- soľ a korenie podľa chuti
Všetko spolu uvaríme do mäkka (ak použijeme mangold stačí cca 1O minút) a zmixujeme.
Ryžová kaša
- 1 šálka basmati ryže (ideálne hnedej)
- 8 šálok vody
- soľ, kurkuma, mletý zázvor podľa chuti
Všetko spolu varíme, až kým sa ryža nezačne rozpadávať, mixovať nie je nutné.
Slaný roztok na výplach nosa
- 18 g soli (myslím chlorid sódny, nie morskú soľ, nie jódovanú soľ)
- 82 g(ml) prevarenej vody ochladnutej na teplotu tela
Môžete buď miešať dlhšie, než máte chuť alebo v neprehľadnom pohári do úplného rozpustenia soli. Odporúčam kúpiť konvičku určenú na výplach nosa (lekáreň, e-shopy). Pokiaľ to chcete skúsiť bez investície, môžete použiť aj väčšiu striekačku, len zážitok bude o čosi iný. Tiež odporúčam pozrieť si video, ako sa nos vyplachuje.
Tieto recepty je fajn zaradiť do bežného jedálnička. Niektorí si pochvaľujú jednodenný mini ajurvédsky detox raz do mesiaca.