Využitie byliniek v kuchyni je skutočne široké a plné prekvapujúcich kombinácii. V tomto článku nájdete základné recepty s bylinkami, ktoré zachutia každému. Berte bylinky do kuchyne, ideme na to…
Keď prídu bylinky do kuchyne ako prvé vznikne BYLINKOVÉ MASLO!
Toto je najviac! Spolu s bylinkovou soľou je bylinkové maslo jedna z vecí, ktoré mám v zásobe a používam ich do rôznych jedál.
- 250 g masla
- 3 hrste byliniek (medvedí cesnak, bazalka, rozmarín, pažítka .. bez obmedzení)
- soľ
- maslo necháme pustiť pri izbovej teplote, bylinky nakrájame alebo nasekáme v mixéry na drobno a postupne vmiešame do pusteného masla
- vložíme do papiera na pečenie, vytvarujeme valček a necháme v chladničke aspoň pol dňa (maslo tak prejde chuťami byliniek)
- toto maslo z byliniek je vhodné na pečivo ale i na ochutenie ďalších jedál (na zemiaky, do pečenia, do polievok)
Domáca bylinková soľ – recept
Postup je odlišný pri sušených a čerstvých bylinkách…
Bylinková soľ z čerstvých byliniek
- 2 šálky byliniek (zbavené stoniek, tie sú trochu horké)
- pol šálky soli
- zmixujeme, ale nie úplne na drobno, aby nám bylinky nepustili veľa šťavy
- takto vlastne bylinky zakonzervujeme, nádobu dobre vzduchotesne uzavrieme a spotrebujeme do niekoľkých týždňov (pokiaľ chceme takúto soľ skladovať dlhšie, odporúčam bylinkovú soľ v tenkej vrstve vysušiť – chuť však bude o čosi slabšia)
Bylinková soľ zo sušených byliniek
- dobre vysušené bylinky podrvíme na čo najjemnejšie v mixéry alebo mažiari a postupne primiešavame soľ, až kým nám bude chuťovo vyhovovať pomer soli a byliniek
- skladujeme maximálne rok
Aké bylinky sú vhodné do bylinkovej soli?
- bylinky, ktorých môžete dať pokojne viac: oregáno, tymian, saturejka, rozmarín, bazalka…
- bylinky, s ktorými môžete šetriť: kôpor, majorán, feniklový plod, petržlen, šalvia, ligurček…
- ďalšie možné príchute: cibuľa a cesnak (záleží od chute, vraví sa, že narúšajú chuť byliniek) alebo rôzne na sucho opražené semienka (sezam, celý mak, slnečnica, chia)
Tajný tip: Presne takto isto, si môžete vyrobiť bylinkovú soľ do kúpeľa. Stačí pridať levanduľu, nechtík, materinu dúšku, tymian, rumanček či rozmarín a tesne pred kúpeľom ako bonus kvapnúť obľúbený éterický olej.
Bylinkový cukor
Postup je v podstate rovnaký ako u bylinkovej soli, voľba byliniek je však vzhľadom na sladkú chuť iná. Odporúčam vyskúšať žihľavu, mätu, levanduľu či medovku, ale zaujímavá je i šalvia, ďatelina a ďalšie bylinky.
Bylinkové pesto – olej, bylinky, syr a cesnak – mňam!
- 120 g čerstvých byliniek (bazalka, rukola, petržlen, medvedí cesnak, kozonoha, púpava, mrkvová vňať…)
- 150 ml olivového oleja
- 2 pretlačené strúčiky cesnaku
- 50 g parmezánu
- 50 g semienok alebo orieškov (slnečnicové semienka, vlašské, kešu, píniové či oriešky…) opražené na sucho
- cca 10 g soli
- šťava z 1/2 citróna
- všetko spolu zmiešame a zmixujeme na kašu
- používame do cestovín, šalátov, na hrianky, na dochutenie rizota, šalátov či polievok (napr. na vrch paradajkovej – milujem)
- skladujeme maximálne mesiac v chladničke – v uzavretých pohároch a zaliate cez povrch olivovým olejom
Zaradiť bylinky do jedálnička je v dnešnej dobe nekvalitných potravín a chémie všade okolo nás priam nevyhnutnosť. Budem rada, ak niektoré (alebo ešte lepšie všetky) recepty vyskúšate a dáte mi vedieť, čo vám chutilo najviac.
Klára L.